Πίσω στην κορυφή της σελίδας
10.05.2010 | 09:00

Τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας

Τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις σε περίπτωση που ο εργοδότης σου σε απολύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ξέρεις πόσες εβδομάδες είναι η άδεια μητρότητας;

Ενημερώσου τώρα για τα δικαιώματα σου ως εργαζόμενη μητέρα.

- Δικαιούσαι γονική άδεια για 3,5 χρόνια. Η άδεια αυτή, που τη δικαιούνται και οι δύο γονείς, είναι χωρίς αποδοχές, η διάρκειά της μπορεί να φτάσει τους 3,5 μήνες συνολικά και χορηγείται στο χρονικό διάστημα από τη λήξη της άδειας μητρότητας μέχρι το παιδί να γίνει 3,5 ετών.

- Δικαιούσαι άδεια λόγω ασθένειας των παιδιών (τη δικαιούνται και οι δύο γονείς). Είναι άνευ αποδοχών και φτάνει τις 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος για ένα παιδί, τις οκτώ για δύο παιδιά και τις δέκα για πάνω από δύο παιδιά.

- Σχολικές άδειες (και στους δύο γονείς) δίνονται για την παρακολούθηση της επίδοσης των παιδιών στο σχολείο μέχρι 4 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος.

- Η συνολική άδεια μητρότητας ανέρχεται στις 17 εβδομάδες.

- Αν δεν έχεις υπογράψει κάποιο συμβόλαιο το οποίο να σου απαγορεύει τυχόν εγκυμοσύνη, τότε ο εργοδότης σου δεν μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας, όταν με το καλό θα μείνεις έγκυος.

- Κατά τη διάρκεια της κύησης και για ένα χρόνο μετά, ο εργοδότης δεν μπορεί να σε απολύσει.

- Αν ο εργοδότης σου εν τέλει σε απολύσει, πράξη παράνομη, η αποζημίωση δεν υπόκειται σε κρατήσεις και η εγκυμονούσα μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και να δικαιωθεί. Ο νόμος μάλιστα προβλέπει και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για τον εργοδότη, που επιβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

- Οι έγκυες απαλλάσσονται από την εργασία τους χωρίς περικοπή των αποδοχών τους, εάν πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, οι οποίες αναγκαστικά πρέπει να γίνουν τις εργάσιμες ώρες.

- Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εργασίας (τηλ.: 210-5295001 & 210 5233111) ή στον ΟΑΕΔ στον οποίο υπάγεστε για εκτενέστερη ενημέρωση επί των δικαιωμάτων σας.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10