Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι από τον Jason Arkley!

Με το ένα πόδι στη Σκωτία και με το άλλο στην Ελλάδα, με το ένα στην τηλεόραση και το άλλο στη συγγραφή ο Jason Arkley έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει “εκλεκτός κι ευλογημένος” αυτή την εποχή! Το ομότιτλο βιβλίο του κατέκτησε τις καρδιές του κοινού! Ο Jason μίλησε στο tlife και μας αποκαλύπτει μικρά μυστκά από τη ζωή ενός νέου συγγραφέα!


(Οι φωτογραφίες του Jason είναι του Στέλιου Κρεβατόπουλου)

Τι σε ώθησε να ξεκινήσεις να γράφεις;
Θυμάμαι πως όταν ήμουν στην Γ’ Δημοτικού, η δασκάλα, μας ζήτησε να γράψουμε μια έκθεση για κάτι αστείο μου είχαμε ζήσει. Έτσι κι εγώ σκέφτηκα να εξιστορήσω κάποια αστεία γεγονότα που είχαν συμβεί στο κοντινό παρελθόν με μια αναπληρώτρια δασκάλα. Θυμάμαι σαν χθες ότι λίγο μετά την πρώτη παράγραφο έγραφα με ζήλο και εμπλούτιζα τα γεγονότα με στοιχεία της φαντασίας μου. Ενώ είχα όριο μια σελίδα περίπου, εγώ είχα φτάσει τις τρεις. Αυτή ήταν η πρώτη μου ιστορία που κέρδισε τις εντυπώσεις καθηγητών και μαθητών, χαρίζοντάς τους γέλιο μέχρι δακρύων. Θυμάμαι ότι είχα μείνει έκπληκτος και χαιρόμουν γιατί η ιστορία που έγραψα εγώ με τόσο κέφι κι όρεξη άρεσε τόσο πολύ. Ακόμα και σήμερα όταν γράφω χάνομαι μέσα στις λέξεις έχοντας το ίδιο ακριβώς συναίσθημα που είχα πριν από τόσα χρόνια. Ο συνδυασμός αυτού του συναισθήματος με την ανταπόκριση του κοινού πιστεύω ότι πυροδότησε την ανάγκη μου να γράψω.

Μίλησέ μας λίγο για το βιβλίο σου. Πες μας την ιστορία του…
Η ιστορία αυτή αναφέρεται σε έναν τσιγγάνο, τον Τρίσταν, που φυγαδεύεται από την πατρίδα του όταν ήταν νεογέννητος με σκοπό να γλιτώσει από τα χέρια του άρχοντα του σκότους. Εμείς τον συναντάμε στα δέκατα πέμπτα γενέθλιά του, που μαθαίνει ότι πρέπει να γυρίσει στον τόπο που γεννήθηκε και να ‘ρθει αντιμέτωπος με μια προφητεία που κινδύνεψε να καταστρέψει τον κόσμο. Σε αυτό το ταξίδι ανακαλύπτει μαγικά και μυθολογικά πλάσματα, μαθαίνει για την άλλη ισχυρή φυλή της χώρας (τους μάγους) καθώς και τις μαγικές δυνάμεις που κληρονόμησε από τους τσιγγάνους της φυλής του. Κι όπως όλα τα καλά μυθιστορήματα του φανταστικού, έτσι και στο «Εκλεκτός & Ευλογημένος-η προφητεία», κάποιος κλέβει τις δυνάμεις των τσιγγάνων χρησιμοποιώντας την αρχαία μέθοδο της βασκανίας. Ο Τρίσταν πρέπει να λύσει το μυστήριο πίσω από το κακό μάτι και να βρει την αλήθεια πίσω από την προφητεία και το παρελθόν του. Μια περιπέτεια μυστηρίου γεμάτη μαγεία.

Όταν το βιβλίο τελείωσε, ολοκληρώθηκε ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη;
Το συναίσθημα στην αρχή ήταν πολύ έντονο. Ένιωθα ψυχικά πλήρης, για λίγο όμως διότι αμέσως μετά αναρωτιόμουν αν θα εκδοθεί.

Μύθοι ή πραγματικότητα; Τι σε εμπνέει περισσότερο;
Η πραγματικότητα. Με αυτήν ταυτιζόμαστε, αυτή είναι η βάση απ’ όπου ξεκινά το συναίσθημά μας και πάνω σε αυτήν πλάθουμε τα όνειρά μας, αποκτούμε τα άγχη μας και εν τέλει ζούμε. Αν ένα βιβλίο αφηγούνταν μια όμορφη βραδιά πιστεύω ότι οι μύθοι θα ήταν τα βεγγαλικά δεν νομίζεις;

Πώς εξαργυρώνει την συγγραφική επιτυχία ένας νέος συγγραφέας σε μια εποχή που κατά κοινή ομολογία λίγοι είναι αυτοί που διαβάζουν ακόμα;
Το έργο ενός συγγραφέα μένει, δεν εξαφανίζεται, οπότε αυτό δεν σημαίνει πως αν δεν πετύχει αμέσως, παύει να έχει την ευκαιρία να επιτύχει. Προσωπικά όποτε μου στέλνει κάποιος αναγνώστης, στην σελίδα του βιβλίου στο facebook, θετικά σχόλια για το βιβλίο ή ακόμα και φωτογραφία που το διαβάζει, για μένα είναι επιτυχία. Παρ’ αυτά, θεωρώ ότι ο κόσμος διαβάζει, απλά δεν το συζητάει πια. Πολλές φορές έχει τύχει να μου πουν άνθρωποι ότι διαβάζουν βιβλία μονάχα όταν ακούσουν ότι είμαι συγγραφέας, πράγμα που με εκπλήσσει συχνά. Ίσως να το θέμα βιβλίο να έχει γίνει πιο προσωπικό πλέον.

Σκωτία ή Ελλάδα; Τι κοινό και τι διαφορετικό έχουν; Ποια σε εμπνέει περισσότερο;
Και στις δύο χώρες νιώθω πραγματικά σαν στο σπίτι μου, τις αγαπάω εξίσου. Λένε ότι οι Σκωτσέζοι είναι Έλληνες άποικοι, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η απάντησή μου θα έπρεπε να σταματήσει εδώ, αλλά πιστεύω πως θα ήταν καλό να προσθέσω μερικά ακόμα στοιχεία. Έχουν και οι δύο χώρες πλούσια λαογραφία και ιστορία. Σημαντικά μνημεία και πανέμορφα αξιοθέατα. Οι άνθρωποι και των δύο τόπων είναι ζεστοί κι ευχάριστοι, δεν είναι τυχαίο που αυτές οι δύο χώρες συμπαθιούνται τόσο πολύ μεταξύ τους. Στις διαφορές θα αναφέρω τον καιρό, το κλίμα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ζεστό ενώ στην Σκωτία βρέχει συχνά. Από πλευράς έμπνευσης με τροφοδοτούν αδιάκοπα κι δύο, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια.

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σου; Σε ποιες ηλικίες;
Η κοινή γνώμη θα πει σε παιδιά κι εφήβους. Εγώ πιστεύω ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα ταξίδι φαντασίας που και που. Αλλά αν αυτό δεν σε πείθει μπορώ να σου πω ότι υπάρχουν γεγονότα μέσα που μπορεί να ταυτιστεί εύκολα ένας ενήλικας κι ακόμα να διασκεδάσει. Πέρα από το κομμάτι της φαντασίας, είναι βασισμένο στην πραγματικότητα την οποία αναφέραμε και πριν, που μπορεί ο καθένας μας να ταυτιστεί. Το βιβλίο έχει και διδακτικό χαρακτήρα. Ένας ενήλικας θα αντιληφθεί με διαφορετικό τρόπο κάποια γεγονότα της ιστορίας απ’ ότι ένα παιδί και μπορεί να κερδίσει ευχάριστες ώρες διαβάζοντάς το. Δεν μπορώ λοιπόν να περιορίσω το κοινό και να αποκλείσω κόσμο, ίσως να σου έλεγα ότι δεν διαβάζεται από πολύ μικρά παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν ακόμα καλά, αλλά κι εκεί υπάρχει η όμορφη λύση να τους το διαβάσει η μαμά ή ο μπαμπάς.

Τι είδους ανθρώπινοι χαρακτήρες μπορούν να σε προκαλέσουν για να τους εντάξεις στα κείμενά σου;
Άνθρωποι με ενδιαφέροντα, με έντονες απόψεις, ίσως κι ακραίες μερικές φορές. Άνθρωποι ντροπαλοί που ζουν συγκρατημένοι. Οι περισσότεροι έχουν ενδιαφέρον, αυτό που με προκαλεί να τους εντάξω είναι η αντιμετώπισή τους απέναντι σε μία δύσκολη ή απρόοπτη για εκείνους κατάσταση.

Οι μεγάλοι έχουν φαντασία ή μόνο τα παιδιά;
Έχουν, απλά μεγαλώνοντας αλλάζει λίγο. Σταματά να γίνεται για τον τάρανδο στην σκεπή και γίνεται για τους πέντε διαφορετικούς λόγους που τους λέει ψέματα το ταίρι τους.

Από τον κόσμο της τηλεόρασης στον κόσμο της συγγραφής. Πώς ήταν η μετάβαση; Ποιο χώρο προτιμάς;
Η μετάβαση δεν ήταν τρομερή γιατί κι αυτό που έκανα πριν ήθελε φαντασία όπως και η συγγραφή. Όσον αφορά την προτίμησή μου, νιώθω ότι είναι πολύ νωρίς για να έχω άποψη για τον χώρο του βιβλίου, αλλά σίγουρα νιώθω με ενδιαφέρει πολύ.


Μοιράσου μαζί μας κάτι ιδιαίτερο, περίεργο ή αστείο που σου συνέβη όταν έγραφες το βιβλίο σου.

Το μόνο που μου έρχεται αυτή την στιγμή είναι ότι όποτε κολλούσα στην πλοκή της ιστορίας, συνήθως μια τελείως άσχετη συζήτηση με τους κοντινούς μου ανθρώπους θα μου έδινε την λύση στο πρόβλημα της ιστορίας μου. Μάλλον περίεργο ε;

Εκλεκτός και ευλογημένος! Πες μας δυο λόγους που νιώθεις έτσι…
Που έχω ανθρώπους γύρω μου να με αγαπάνε και που βρήκα αυτό που μου αρέσει να κάνω και με γεμίζει, την συγγραφή.

Τι θα έκανες αν είχες μαγικές ικανότητες;
Θα ταξίδευα πίσω στον χρόνο. Θα ήθελα να δω από κοντά όλα αυτά που έχω διαβάσει και μέχρι στιγμής απλά έχω φανταστεί.

Θα συνεχίσεις να γράφεις; Έχεις ήδη στο μυαλό σου το επόμενο βιβλίο;

Εννοείται, μ’ αρέσει πάρα πολύ . Έχω αρκετές ιστορίες στα συρτάρια κι όχι μόνο στην λογοτεχνία του φανταστικού, που θα ήθελα να ολοκληρώσω. Προς το παρόν όμως έχω επικεντρωθεί στο «Εκλεκτός και Ευλογημένος» που είναι συνέχεια κι αρκετοί μου ζητάνε επειγόντως το δεύτερο. Οπότε κι εγώ δουλεύω δυναμικά.

Read More

And More