Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.04.2011 | 00:02

Μήπως σου ζητάει να κάνει ρυθμική;

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η ρυθμική είναι ένα ευχάριστο άθλημα, ιδιαίτερα για τα κορίτσια, που συνδυάζει γυμναστική με χορό και μαθαίνει στο παιδί να λειτουργεί με ομαδικότητα!
 
Μιλήσαμε με την δασκάλα ρυθμικής Αργυρώ Νώτα και μας έδωσε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρουμε. 
 
Από πότε ένα παιδί μπορεί να αρχίσει ρυθμική;
Από την ηλικία των 4 ετών είναι καλό. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν και παιδάκια που ξεκινούν από λίγο μικρότερα, αρκεί να έχουν μια σχετική ωριμότητα να μπορέσουν να υπακούσουν στους βασικούς κανόνες του μαθήματος.

Τι προσφέρει στα παιδιά η ρυθμική;
Η ρυθμική είναι ένα πολυδιάστατο άθλημα γιατί συνδυάζει γυμναστική και χορό.
Τα παιδιά που κάνουν ρυθμική αποκτούν με τον καιρό περισσότερη ευλυγισία σε όλα τα μέρη του σώματός τους(μέση, ισχία, ώμοι), δύναμη, ιδιαιτέρως στη κοιλιά και τα πόδια και το κυριότερο, την κιναίσθηση. Η κιναίσθηση είναι μια σύνθετη ικανότητα που έχουν τα άτομα, όταν μπορούν να συντονίσουν τις κινήσεις του σώματός τους με αυτές ενός οργάνου. Για παράδειγμα πολύ υψηλό δείκτη κιναίσθησης έχουν οι ζογκλέρ.
Τέλος αποκτούν αυτοπεποίθηση, αίσθηση του χώρου και του σώματος τους μέσα σε αυτό και καλλιεργείται η έννοια του συντονισμού και συγχρονισμού με τη μουσική, ειδικά όταν οι χορογραφίες είναι ομαδικές.

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά αν έχει;
Τα θετικά είναι όλα τα παραπάνω. Το αρνητικό είναι πως το άθλημα αυτό βασίζεται στην επιμονή και υπομονή των αθλητών, γιατί όπως και στο χορό, χρειάζονται πολλές επαναλήψεις και πρόβες προκειμένου να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα.
Αν το συγκρίνουμε μάλιστα με το χορό θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει και ένας παράγοντας δυσκολίας επιπλέον λόγω της χρήσης των οργάνων (μπάλα, σκοινάκι, στεφάνι, κορύνες ή κορδέλα) υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η εικόνα ενός προγράμματος να χαλάσει, αν αυτά πέσουν ή μπερδευτούν.

Μπορούν να κάνουν και τα αγόρια ρυθμική;
Στην Ελλάδα ακόμη όχι. Στο εξωτερικό όμως όπως Κίνα και Ιαπωνία κάνουν.

Πόσες φορές την εβδομάδα χρειάζεται να κάνει ένα παιδί;
Όταν το παιδάκι ασχολείται με τη ρυθμική χωρίς να κάνει πρωταθλητισμό, τότε 3 φορές την εβδομάδα από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία, είναι αρκετό.

Σε τι βοηθάει η ρυθμική στην προσωπικότητα και στην ζωή ενός παιδιού όταν μεγαλώνει;
Το κυριότερο όφελος είναι η ομαδικότητα και η υπομονή. Τα παιδιά της ρυθμικής μαθαίνουν μέσα από τη δουλειά να καταφέρνουν τους στόχους τους.

Που μπορεί να απευθυνθεί ένας γονιός για το παιδί του;
Στο δήμο όπου κατοικεί, καθώς και στα διάφορα αθλητικά σωματεία.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10