Πίσω στην κορυφή της σελίδας
29.03.2011 | 23:26

Πώς επηρεάζουν το παιδί οι άσχημες εικόνες στην TV;

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Πώς αντιδρά το παιδί στις άσχημες εικόνες της τηλεόρασης; Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σε  ενημερώνει και σε συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνεις...
 
Η ώρα είναι 8 ή 9 το βράδυ και στις περισσότερες οικογένειες οι δέκτες της τηλεόρασης είναι ανοικτοί.
Οι γονείς κάθονται και παρακολουθούν τις ειδήσεις. Συχνά, δίπλα τους ή λίγο πιο πέρα, βρίσκονται και τα παιδιά τους. Ακούν για διάφορα θέματα, συνήθως δυσάρεστα, όπως απαγωγές ανηλίκων, δολοφονίες, πλημμύρες και το τελευταίο διάστημα για το καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, το τσουνάμι και τις μεγάλες απώλειες.

Στην εποχή της άμεσης πληροφόρησης, μια τέτοια σωρεία ανατριχιαστικών ειδήσεων είναι πια καθημερινό φαινόμενο. Τα παιδιά συνήθως πληροφορούνται για τα θέματα της επικαιρότητας είτε παρακολουθώντας τα ίδια τις ειδήσεις στην τηλεόραση, σπανιότερα από το ραδιόφωνο ή από τους γονείς τους, ή ακόμη και από τους συμμαθητές τους στο σχολείο.
 
Πως μπορούν τα παιδιά να επηρεαστούν από την τηλεόραση;

Πολλοί γονείς συχνά μου θέτουν την ερώτηση πως μπορεί το παιδί να επηρεαστεί από τις ειδήσεις. Είναι γεγονός ότι κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα «άσχημα νέα».
Αρκετά παιδιά έχουν ένα καταπληκτικό «ταλέντο» να αρνούνται να ασχοληθούν με «όλα αυτά τα δυσάρεστα», όπως τα χαρακτηρίζουν.
Άλλα παιδιά εντυπωσιάζονται, φοβούνται ή ανησυχούν πιο εύκολα όταν μάθουν για κάποιο τρομακτικό γεγονός.

Τι μπορείτε να κάνετε:

-Είναι καλύτερα να σταματήσετε να παρακολουθείτε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά σας, ιδίως αν είναι προσχολικής ηλικίας.

-Την ώρα του φαγητού να μην είναι ανοικτός ο δέκτης της τηλεόρασης. Η ώρα που κάθεστε για φαγητό θα πρέπει να είναι αφιερωμένη στην οικογένεια και στην ανταλλαγή οικογενειακών ειδήσεων.

-Αν παρ’ όλα αυτά, το παιδί έχει παρακολουθήσει κάποια είδηση που το αναστάτωσε ή απλώς σας ζητά πληροφορίες, δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει.

-Ρωτήστε το τι ακριβώς είναι εκείνο που το στενοχωρεί.

-Να είστε βέβαιοι ότι το παιδί σας θα αισθανθεί πολύ καλά αν μπορεί να σας εκφράσει την ανησυχία του και να νιώσει ότι του συμπαραστέκεστε.

-Όταν αποφεύγετε να συζητάτε μαζί του για μια δυσάρεστη είδηση, είναι πιθανό να νομίζει ότι εσείς είστε πολύ στενοχωρημένοι ή να υποθέσει ότι αυτό που συμβαίνει είναι τόσο «κακό» που εσείς κάτι του κρύβετε, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η εμπιστοσύνη του προς εσάς αλλά και να του αφήνετε το περιθώριο να δημιουργεί διάφορα σενάρια με την παραγωγική του φαντασία…

-Προσφέρετε στο παιδί σας μια παραπάνω αγκαλιά, ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του . Η τρυφερότητα σας μπορεί να αντισταθμίσει τις εικόνες και το φόβο που δεν το αφήνουν να ησυχάσει, αφότου έμαθε για κάποιο τρομακτικό γεγονός.

-Να θυμάστε πως η βάση που κάνει το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια εξαρτάται από τη σχέση που έχει διαμορφώσει μαζί σας και όχι τόσο πολύ απ’ ότι γίνεται αλλού. Το παιδί έχει μεγάλη ανάγκη να αισθάνεται ότι στο σπίτι κυριαρχούν η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 16:12

Check this
Δεν είναι αυτό που νομίζεις! Ένα stylish χτένισμα που μοιάζει δύσκολο αλλά γίνεται πανεύκολα!
Σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, βραχιόλια, κολιέ: Η fashion editor προτείνει τα ωραιότερα της αγοράς
Ασκήσεις για σύσφιξη και γράμμωση που μπορείς να κάνεις σε ένα δωμάτιο
Μια μυκονιάτικη βίλα διεθνών προδιαγραφών που θα σε ενθουσιάσει με την κομψότητά της
Top 10