Μήπως το παιδί σου είναι υπερβολικά ζωηρό;

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας εξηγεί ότι ένα εξαιρετικά ζωηρό παιδί δεν είναι απαραίτητα υπερκινητικό. Δες με ποιος τρόπους μπορείς να το ηρεμήσεις και να το βοηθήσεις να εκτονώσει την ενεργητικότητά του…
Πολλές φορές οι γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους είναι πολύ ζωηρά και ότι μέσα στο σπίτι δεν μπορούν να τα ησυχάσουν, δεν στέκονται ούτε μια στιγμή ήσυχα, δεν κάθονται πάνω από 3 λεπτά σε μια καρέκλα και γενικά είναι εξαιρετικά ενεργητικά και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους.
Καταρχήν να αισθάνονται ήσυχοι ως γονείς ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ζωηράδα και στην ενεργητικότητα του παιδιού. Πολλοί γονείς φοβούνται και υποψιάζονται το παιδί ως υπερκινητικό μόνο και μόνο επειδή είναι εξαιρετικά ζωντανό και δραστήριο. Η υπερκινητικότητα είναι κάτι πιο σοβαρό και θέλει εξειδικευμένη αξιολόγηση και αντιμετώπιση. Δεν είναι όμως όλα τα παιδιά που είναι ζωηρά, υπερκινητικά.
Για να βοηθήσουμε το παιδί να εκτονώσει την ενεργητικότητά του, μπορούμε να κάνουμε κάτι από τα παρακάτω:
1. Με τον υπέροχο καιρό του καλοκαιριού και του γλυκού φθινοπώρου η βόλτα στο πάρκο, το παιχνίδι στην παιδικά χαρά, η εκδρομή του Σαββατοκύριακου και γενικά η επαφή του παιδιού με την φύση είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να διοχετεύσει το παιδί την πλεονάζουσα ενεργητικότητά του δημιουργικά. Η μπάλα, το ποδήλατο, το τρέξιμο, το κρυφτό, τα παιχνίδια στη φύση, ακόμη και τα βαρελάκια στο χορτάρι βοηθούν το παιδί να ηρεμήσει και να γυρίσει σπίτι κουρασμένο και ήσυχο.
2. Και μέσα στο σπίτι μπορούμε να διοχετεύσουμε δημιουργικά την ενεργητικότητα του παιδιού μέσα από επιτραπέζια παιχνίδια, από ζωγραφιές, από παζλ. Δραστηριότητες όμως που δεν θα πρέπει να κρατούν πολύ ώρα, αλλά να εναλλάσσονται μόλις δούμε ότι το παιδί κουράστηκε ή βαρέθηκε.
3. Κάντε το παιδί σας βοηθό σας στις δουλειές του σπιτιού. Φυσικά δεν θα του επιτρέψετε να σας βοηθήσει σε επικίνδυνες δουλειές όπως το ψήσιμο στο φούρνο ή το σιδέρωμα των ρούχων. Θα του προτείνετε όμως να ολοκληρώνει τις εργασίες σας δείχνοντάς του πόσο σημαντική είναι η βοήθειά του. Ξεχωρίζοντας τα ρούχα, διπλώνοντας τα ρούχα, ξεσκονίζοντας τα έπιπλα, ταΐζοντας ένα ζωάκι του σπιτιού, ακόμα και με την τακτοποίηση των παιχνιδιών και του δωματίου του μοιράζεστε τις εργασίες του σπιτιού και το κάνετε να είναι δημιουργικό και απασχολημένο.
4. Όταν το παρακάνει στη ζωηράδα μην το μαλώνετε θυμωμένα και απορριπτικά. Αγκαλιάστε το, προσπαθείστε να το ηρεμήσετε με γλυκά και ήρεμα λόγια, εξηγείστε του ότι νιώθετε ότι είναι κουρασμένο και καταφύγετε σε ένα υπέροχο μπάνιο μεταξύ παιχνιδιών, χρωματιστών φυσαλίδων και πιτσιλισμάτων που θα κάνει πολύ καλό στο παιδί και θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να ξεπεράσει την υπερβολική του ένταση από την πλεονάζουσα ενεργητικότητα.
5. Μην σας παίρνει από κάτω και μην βγαίνετε από τα ρούχα σας κάθε φορά που το παιδί κάνει σκανταλιές μέσα στο σπίτι. Μείνετε ήρεμη, σταθερή, απόλυτη στους κανόνες και στις συνέπειές τους, εξηγείστε στο παιδί ότι λυπάστε που είστε υποχρεωμένη να τους εφαρμόσετε αλλά εκείνο είναι που δημιούργησε την κατάσταση και προτείνετε εναλλακτικά μετά τις συνέπειες μια δραστηριότητα που θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να εκφραστεί.
6. Διοχετεύστε την ενεργητικότητα του παιδιού σε καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες που του ταιριάζουν. Δείτε που έχει κλίση, δώστε στο παιδί επιλογές, επισκεφθείτε μαζί του τους χώρους όπου λαμβάνουν χώρα τα μαθήματα και αφήστε το να διαλέξει αν θέλει χορό, κολύμπι, πατινάζ, τένις, ποδόσφαιρο ή οτιδήποτε άλλο του αρέσει.
Τέλος μην εναντιώνεστε διαρκώς στο παιδί, μην το μαλώνετε διαρκώς και κυρίως στολίζοντάς το με κακούς χαρακτηρισμούς. Αναγνωρίστε τις ανάγκες του και τις δυνατότητες που έχει στην ηλικία που βρίσκεται και προσπαθείστε έξυπνα να διοχετεύετε κάθε φορά την ζωντάνια του και την σκανταλιά του σε δημιουργικό και ευχάριστο παιχνίδι αντί να αφήνετε το παιδί να κάνει ζημιές στην προσπάθειά του κάτι να κάνει και κάπου να βγάλει όλο αυτό που έχει μέσα του.

Read More

And More