Πίσω στην κορυφή της σελίδας
19.06.2010 | 19:06

Εφηβεία: μια κρίσιμη περίοδος

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Περίοδος ανατροπών, αλλαγών αλλά και συγκρούσεων, η εφηβεία είναι σίγουρα μια δύσκολη ηλικία για τα παιδιά και τους γονείς τους. Τι αλλάζει στο σώμα και τη συμπεριφορά του παιδιού; Πως νιώθει ο έφηβος λίγο πριν την ενηλικίωση;

 
“Η εφηβεία είναι το μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή και χαρακτηρίζεται ως η πιο κρίσιμη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς είναι η ηλικία της σύγκρουσης, της αμφισβήτησης, της άρνησης, της αντίδρασης και της παρόρμησης” λέει η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα.

 
Τι συμβαίνει;

 
“Πολλές βιολογικές, ορμονικές και σωματικές αλλαγές συμβαίνουν στα χρόνια αυτά, που επηρεάζουν τη συναισθηματική κατάσταση και συμπεριφορά του. Το σώμα του εφήβου αφυπνίζεται βιολογικά και σεξουαλικά και οι αλλαγές αυτές επιδρούν στη ψυχολογική και συναισθηματική του κατάσταση. Ο έφηβος ξεκινάει το ταξίδι για την ενηλικίωση και με τον τρόπο αυτό ανοίγει δειλά τα φτερά του για να έρθει σε επαφή με το άλλο φύλο και να δοκιμάσει νέες εμπειρίες”, λέει η Ψυχολόγος.

 

 
Οι αλλαγές στο σώμα:

 
- Το τέλος της παιδικής ηλικίας για τα αγόρια σηματοδοτείται με την αύξηση του μεγέθους του πέους, των όρχεων και του οσχέου, καθώς και την εμφάνιση της τριχοφυΐας.

 
- Στα κορίτσια, παρατηρείται αύξηση του στήθους, ανάπτυξη των ωοθηκών και της μήτρας και εμφάνιση της έμμηνου ρήσεως.
- Η εφηβεία θεωρείται η ηλικία της σεξουαλικής αφύπνισης και σταδιακής ωρίμανσης του σεξουαλικού ρόλου του ατόμου.

 
“Οι γονείς πολλές φορές μπερδεύονται ή ακόμα και ανησυχούν με τις αλλαγές που παρατηρούν στη συμπεριφορά του παιδιού τους, όπου αυτό είναι πιθανό να γίνει επιθετικό και να αντιδρά με παράξενο, αινιγματικό και απρόβλεπτο τρόπο”, λέει η Νίκη Ζαρκάδα.

 
Οι αλλαγές στη συμπριφορά

 
- Το πρώτο στάδιο της εφηβείας, από τα έντεκα έως και τα δεκατέσσερα έτη σηματοδοτεί πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού.

 
- Το παιδί σε αυτή την ηλικία θυμώνει, απογοητεύεται και ενθουσιάζεται έντονα.
 
- Ο έφηβος σε αυτή την ηλικία αισθάνεται φόβο, ντροπή, αμηχανία ενώ τα πρώτα ερωτικά συναισθήματα κάνουν δειλά την εμφάνισή τους.
 
- Τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του όπως είναι η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια αλλά και οι ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες του παιδιού αρχίζουν να σκιαγραφούνται.
 
-Στο στάδιο αυτό, το άτομο δημιουργεί παρέες με άτομα του ίδιου φύλου, τις οποίες θεωρεί πολύ ισχυρές.
 
-Οι έφηβοι ανακαλύπτουν τον αυνανισμό και με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούν τη σεξουαλική τους περιέργεια.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10