Πίσω στην κορυφή της σελίδας
15.07.2010 | 15:25

Όταν ζαλίζεται στο αυτοκίνητο...

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό συνήθως κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του ταξιδιού κοιμάται και έτσι δεν έχει την αίσθηση της ζάλης.

 
Ωστόσο, όσο μεγαλώνει γίνεται περισσότερο κινητικό και συνήθως δυσφορεί στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ιδίως όταν αυτά είναι χωρίς στάσεις.

 
Εξαιτίας του γεγονότος ότι παραμένουν ξύπνια αυξάνεται και η πιθανότητα να παρουσιάσουν κινητική ναυτία.

 
Τα συμπτώματα της κινητικής ή ταξιδιωτικής ναυτίας είναι: εφίδρωση, αλλαγή στο χρώμα, εκνευρισμός, ανησυχία, εμετός.

 
Τι να κάνετε:

 
- Σε καμία περίπτωση μην αποφεύγετε τα ταξίδια. Τα συχνά ταξίδια εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο, το ακουστικό σύστημα του μικρού παιδιού και το αίσθημα ισορροπίας του και το βοηθούν να προσαρμοστεί γρηγορότερα.

 
- Προτιμήστε την ευθεία διαδρομή αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο -ακόμα κι αν χρειάζεται να διανύσετε παραπάνω χιλιόμετρα- γιατί οι στροφές εντείνουν τα συμπτώματα της ναυτίας.

 
- Μην αυξομειώνετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου.

 
- Πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δώστε στο παιδάκι λίγες και στεγνές τροφές αποφεύγοντας τα πολλά υγρά.

 
- Αποτρέψτε το παιδάκι να καταπιαστεί κατά τη διάρκεια της μετακίνησης με ασχολίες όπως διάβασμα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιχνίδια με γράμματα ή αριθμούς που μπορεί να το ζαλίσουν.

 
- Μην αναφέρεστε στα προηγούμενα περιστατικά όπου το παιδί έκανε εμετό

 
- Αν το παιδάκι εκδηλώσει συμπτώματα ναυτίας, κάντε μια στάση.

 
- Αν γνωρίζετε ότι το παιδάκι εκδηλώνει έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καλό είναι - ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο- να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο που είναι ο αρμόδιος για να συστήσει τα κατάλληλα φάρμακα που θα εξαλείψουν ή θα μειώσουν το πρόβλημα.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10