Γιατί να προτιμήσεις το καστανό ρύζι!

Το ρύζι είναι ένα δημητριακό που παρέχει περισσότερο από το 1/5 της απαραίτητης ενέργειας (σε θερμίδες) που καταναλώνεται παγκοσμίως, ενώ αποτελεί, μαζί με τα υπόλοιπα δημητριακά, τη βάση της Μεσογειακής διατροφής. Τόσο εύπεπτο και υποαλλεργικό, που δικαίως αποτελεί το πρώτο δημητριακό που καταναλώνει ένα μωρό, όταν ξεκινά η εισαγωγή στερεάς τροφής στο διαιτολόγιό του!

Ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος σου εξηγεί τα μοναδικά οφέλη του ρυζιού στη διατροφή σου και ειδικότερα του καστανού ρυζιού!

Το ρύζι αποτελεί τροφή ενδεδειγμένη και για τα άτομα με κοιλιοκάκη, εκείνα δηλαδή που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που «κρύβεται» στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη και δρα «τοξικά» στα άτομα εκείνα με τη συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση.

Όταν συνδυάσουμε το ρύζι με όσπρια (πχ φακόρυζο) παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αφού το ένα τρόφιμο «συμπληρώνει» τις ελλείψεις του άλλου σε αμινοξέα! Παράλληλα ένας τέτοιος συνδυασμός αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο, απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της Μεσογειακής διατροφής!

Στη βάση της Μεσογειακής διατροφής, του υγιεινότερου μοντέλου διατροφής σύμφωνα με δεκάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, βρίσκεται το ρύζι. Η θέση του εκεί υποδεικνύει πως το ρύζι αποτελεί τροφή βάση για την υγεία και την ευεξία μας! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στη Κινέζικη γλώσσα η λέξη ρύζι είναι ίδια με τη λέξη τροφή!

Καστανό ρύζι: Extra υγιεινό και ωφέλιμο!
Το καστανό ρύζι οφείλει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα του και κυρίως την υψηλή θρεπτικότητά του στο ότι διατηρεί το περίβλημα του καρπού του (περικάρπιο), αφού από τον πρωτογενή κόκκο ρυζιού απομακρύνεται μόνον ο εξωτερικός φλοιός.

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φώσφορο και μαγγάνιο, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Αποτελεί άριστη πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι φυσική πηγή εδώδιμων (φυτικών) ινών, ενώ συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς λόγω της περιεκτικότητας σε θειαμίνη (Β1), στο πλαίσιο, πάντα, μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Συγκεκριμένα, το καστανό ρύζι:

  • Είναι πλούσιο σε φώσφορο και μαγγάνιο, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στη σωστή ανάπτυξη των οστών.
  • Είναι πλούσιο σε σελήνιο, το βασικό συστατικό αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού μας. Όταν, το σελήνιο «συνεργάζεται» με την βιταμίνη Ε που συναντάμε στο καστανό ρύζι, αποδίδει μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη!
  • Εμπεριέχει ψευδάργυρο, το απαραίτητο ιχνοστοιχείο που συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού αλλά και ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλή κατάσταση του δέρματος, της όρασης, των μαλλιών και των νυχιών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών Β1 και Β6, θρεπτικά συστατικά με τεράστιο ρόλο για την υγεία του νευρομυϊκού συστήματος και στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.
  • Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μιας πλειάδας ευεργετικών ουσιών, οι οποίες υπό προϋποθέσεις συνεισφέρουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος
  • Εκ φύσεως, είναι τροφή πολύ χαμηλή σε λιπαρά, χωρίς αλάτι, αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Δεν περιέχει γλουτένη και ενδείκνυται για τα άτομα που πάσχουν από ανάλογη δυσανεξία.

Agrino Brown Family, η καθημερινή μας επιλογή!
Για πρώτη φορά, μία ολοκληρωμένη σειρά καστανών ρυζιών που τα έχει όλα!


Με υπέροχη γεύση που εκπλήσσει και σε 4 μοναδικές ποικιλίες για κάθε χρήση, αλλά πάντα εύκολα και γρήγορα. Αγνό και ανεπεξέργαστο, χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, το νέο καστανό ρύζι της Agrino θα αποτελέσει την ιδανική επιλογή για το καθημερινό μας τραπέζι.

Read More

And More