Κακές συνήθειες που σε “φορτώνουν” με εκατοντάδες θερμίδες. Τι να κάνεις…

Μήπως τρελαίνεσαι για την σαντιγύ στον καφέ σου; Μήπως τσιμπολογάς ξηρούς καρπούς και ξεχνάς να σταματήσεις; Μήπως μετατρέπεις τις σαλάτες σου σε θερμιδικές βόμβες; Μήπως καταναλώνεις θερμίδες που με λίγη προσοχή θα μπορούσες να μειώσεις; Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σε βοηθάει να γλιτώσεις εκατοντάδες θερμίδες ημερησίως…

1. Ξηροί καρποί
Μήπως όταν βγαίνεις για ένα ποτό και σου σερβίρουν μαζί ξηρούς καρπούς το μπολάκι αδειάζει; Μήπως αδειάζει και το δεύτερο; Προσοχή! Πρέπει να ξέρεις ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες! Τα 100γρ έχουν 500-600 θερμίδες για παράδειγμα. Επομένως για να γλιτώσεις όλες αυτές τις θερμίδες αλλά και για να μην τους στερηθείς, να θυμάσαι ότι καθημερινά δεν πρέπει να τρως περισσότερα από 30γρ ανάλατων ξηρών καρπών (12 έως 15 το πολύ) που έχουν 150-160 θερμίδες!


2. Dressing στις σαλάτες

Μια μεγάλη σαλάτα μπορεί να φαίνεται υγιεινή, αλλά με όλα αυτά τα νόστιμα «καλούδια» που υπάρχουν πάνω της γίνεται αυτόματα μία βόμβα θερμίδων. Μαγιονέζα, καραμελωμένοι ξηροί καρποί, αλλαντικά και σάλτσα βινεγκρέτ, μπορούν να προσθέσουν πολλές θερμίδες. Μπορείς λοιπόν να γλιτώσεις 500 ή και περισσότερες θερμίδες με το να αποφύγεις όλα αυτά και να προσθέσεις νόστιμα και χαμηλά σε θερμίδες λαχανικά (όπως ψημένες πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδια ή μανιτάρια). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεις τη μισή ποσότητα σε θερμίδες!

3. Σαντιγύ
Είναι νόστιμη πολύ ειδικά όταν συνοδεύει τον αγαπημένο σου καφέ. Πέρα όμως από γευστική κρύβει και πάρα πολλές θερμίδες. Πολλές «δημιουργίες» από γλυκούς καφέδες (π.χ. freddoccino, moccaccino) μπορούν να περιέχουν μέχρι και 670 θερμίδες, με μεγάλες ποσότητες από κρέμα σαντιγύ ή γάλα πλήρες και διάφορα σιρόπια. Εάν λοιπόν θέλεις να την απολαμβάνεις χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες στα κιλά σου, δοκίμασε να την καταναλώσεις σε ένα ποτηράκι του εσπρέσο που δίνει μόνο 30 θερμίδες. Έτσι, θα έχεις γλιτώσει 640 θερμίδες!


4. Πατατάκια
Ο καλύτερος φίλος όταν έχεις τρελή επιθυμία για αλμυρό, όταν βλέπεις την αγαπημένη σου ταινία ή όταν βρίσκεσαι στο μπαρ με την παρέα σου. Ήξερες όμως ότι ένα σακουλάκι τσιπς 300 γραμμαρίων έχει 1260 θερμίδες; Καλό θα ήταν λοιπόν να παραμείνεις στη 1 μερίδα -δηλαδή περίπου 15 τσιπς- που είναι 140 θερμίδες. Κι αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δεν μπορούν να σταματήσουν αν δεν αδειάσει το σακουλάκι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράζεις τη μικρή συσκευασία των 100 θερμίδων γιατί έτσι και γλιτώνεις 1120 θερμίδες και έχεις αυτή την αίσθηση ότι “κατασπάραξες” ένα ολόκληρο σακουλάκι.

5. Κοκτέιλς
Είναι τέλεια, απίστευτα, φανταστικά! Έχουν όμως και πολλά σιρόπια, μείγματα από χυμούς φρούτων με ζάχαρη και διάφορα πρόσθετα από κρέμες που μετατρέπουν το ποτό σε μια πηγή 800 θερμίδων και βάλε! Για αυτό περιόρισέ τα όσο μπορείς! Προτίμησε καλύτερα κρασί ή μπίρα, τα οποία ανά 100ml έχουν 85 και 43 θερμίδες αντίστοιχα. Έτσι γλιτώνεις άλλες 600-700 θερμίδες.

6. Smoothies
Ένα μεγάλο ποτήρι (950ml) smoothie/γρανίτα ή milkshake με παγωτό μπορεί να έχει παραπάνω από 800 θερμίδες. Αντ’αυτού, δοκίμασε να φτιάξεις ένα σπιτικό smoothie χαμηλών θερμίδων από γάλα, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνα και κανέλα. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνεις 518 θερμίδες και ξέρεις και τι υλικά και τι ποσότητα έχεις χρησιμοποιήσει με ακρίβεια!

7. Παγωτό
Δεν υπάρχει εποχή για το παγωτό. Μπορεί να σε πιάσει αυτή η μανία για παγωτό οποτεδήποτε. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να μειώσεις την ποσότητα. Μην παίρνεις δηλαδή ολόκληρη τη συσκευασία και αρχίζεις να τρως χωρίς μέτρο. Προτίμησε ένα scoop (μια κουταλιά) 28 περίπου γραμμαρίων που θα σε γλιτώσει τουλάχιστον από 550 θερμίδες που περιέχονται στα 300γρ. παγωτού.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More