Πίσω στην κορυφή της σελίδας
06.09.2014 | 22:53

Fitness Quiz: Πόσο καλά γνωρίζεις τι είναι ο μεταβολισμός; Κάνε το τεστ...

Fitness Quiz: Πόσο καλά γνωρίζεις τι είναι ο μεταβολισμός; Κάνε το τεστ...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Η λέξη μεταβολισμός είναι κάτι σαν “fitness κωδικός”! Κάθε φορά που τον ακούς σκέφτεσαι δίαιτα, παραπάνω κιλά, γυμναστική, τέλειο σώμα. Πόσο καλά όμως γνωρίζεις πως λειτουργεί, τι είναι και πως ακριβώς επιταχύνεται ή επιβραδύνει; Ποια άσκηση επιταχύνει περισσότερο το μεταβολικό ρυθμό; Τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσεις αν θέλεις να αυξήσεις τις καύσεις του;

Κάνε το τεστ, δες πόσο fit ενημερωμένη είσαι και επιβεβαίωσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το μεταβολισμό σου...1. Το λιγότερο λίπος και η υψηλότερη μυική μάζα συμβάλουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού

 1. ΣΩΣΤΟ

 2. ΛΑΘΟΣ

2. Ποιο από τα παρακάτω μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό;

 1. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες
 2. Μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες
 3. Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες
 4. Κανένα από τα παραπάνω

3. Οι γυναίκες έχουν συνήθως πιο αυξημένο μεταβολισμό από τους άνδρες

 1. ΣΩΣΤΟ
 2. ΛΑΘΟΣ

4. Τι είναι ο μεταβολισμός;

 1. Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες
 2. Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα προσλαμβάνει θερμίδες
 3. Η διαδικασία που ακολουθεί το σώμα ώστε να μετατρέψει και να χρησιμοποιήσει ενέργεια
 4. Κανένα από τα παραπάνω

5. Τι είναι ο μεταβολικός ρυθμός;

 1. Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες
 2. Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα προσλαμβάνει θερμίδες
 3. Οι θερμίδες που δαπανά το σώμα ΄όταν γυμνάζεται
 4. Κανένα από τα παραπάνω

6. Ποιο από τα παρακάτω μπορεί να επηρεάσει το μεταβολικό σου ρυθμό:

 1. Ο τρόπος ζωής
 2. Η ηλικία
 3. Τα γονίδια
 4. Όλα τα παραπάνω

7. Ο μεταβολισμός σου ρυθμίζεται από:

 1. Την καρδιά
 2. Το σικώτι
 3. Το πάνγκρεας
 4. Το θυρεοειδή

8. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, αυξάνοντας το μεταβολικό σου ρυθμό.

 1. ΣΩΣΤΟ
 2. ΛΑΘΟΣ

9. Ο μεταβολικός ρυθμός όσο μεγαλώνεις:

 1. Μειώνεται
 2. Αυξάνεται
 3. Μένει σταθερός
 4. Τίποτα από τα παραπάνω

10. Τρώγοντας λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα κάνεις τον μεταβολισμό να:

 1. Αυξάνεται
 2. Μειώνεται
 3. Παραμένει σταθερός
 4. Τίποτα από τα παραπάνω

11. Η καφεΐνη αυξάνει το μεταβολισμό:

 1. ΣΩΣΤΟ
 2. ΛΑΘΟΣ

12. Τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν το μεταβολισμό:

 1. ΣΩΣΤΟ
 2. ΛΑΘΟΣ

13. Το κλίμα στη χώρα σου ή την περιοχή σου επηρεάζει το μεταβολισμό:

 1. ΣΩΣΤΟ
 2. ΛΑΘΟΣ

14. Το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες για να κινηθεί:

 1. ΣΩΣΤΟ
 2. ΛΑΘΟΣ

Διάβασε τις απαντήσεις


1. Η σωστή απάντηση είναι ΣΩΣΤΟ!
Ο μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από τη σύσταση του σώματος. Άτομα με περισσότερους μύες και λιγότερο λίπος, έχουν γενικότερα πιο υψηλό μεταβολικό ρυθμό. Λογικό αν το σκεφτείς, αφού αυτοί είναι που γυμνάζονται εντατικά και έτσι το μυικό τους σύστημα καίει περισσότερες θερμίδες, άρα και λίπος.

2. Η σωστή απάντηση είναι "δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες"
Έρευνες δείχνουν πως το σώμα απαιτεί περισσότερη ενέργεια ώστε να επεξεργαστεί τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της πέψης, ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται.

3. Η σωστή απάντηση είναι "ΛΑΘΟΣ"
Θα σε λυπήσω, όμως απότ η φύση του το ανδρικό σώμα έχει πιο αυξημένο μυικό σύστημα, ενώ οι γυναίκες μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως ο μεταβολισμός ενός άνδρα δουλεύει κατά κανόνα πιο γρήγορα από έναν γυναικείο.

4. Η σωστή απάντηση είναι "Η διαδικασία που ακολουθεί το σώμα ώστε να μετατρέψει και να χρησιμοποιήσει ενέργεια"
Μεταβολισμός είναι μια σειρά από διεργασίες που χρησιμοποιεί το σώμα ώστε να μετατρέψει ή να χρησιμοποιήσει ενέργεια για λειτουργίες του, όπως η αναπνοή, η πέψη, η τόνωση των μυών, η αποθήκευση λίπους, η κυκλοφορία του αίματος – όλα όσα έχει ανάγκη για να επιβιώσει.

5. Η σωστή απάντηση είναι "Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες"
Ο μεταβολικός ρυθμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο καίει το σώμα θερμίδες. Όσο υψηλότερος, τόσο περισσότερες θερμίδες δαπανά το σώμα και τόσο μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις έχει. Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε αυστηροί ο μεταβολικός ρυθμός είναι η ενέργεια – θερμίδες – που ξοδεύει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή όταν δεν ασκείσαι ή βρίσκεσαι σε κίνηση.

6. Η σωστή απάντηση είναι "Όλα τα παραπάνω"
Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό. Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, όμως και ο τρόπος ζωής – δηλαδή η διατροφή, η γυμναστική, το κάπνισμα – όπως και η ηλικία είναι παράγοντες κλειδί για τη λειτουργία του μεταβολισμού.

7. Η σωστή απάντηση είναι ο "θυρεοειδής"
Ο θυρεοειδής αδένας είναι εκείνος που φροντίζει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν όλες τις λειτουργίες του σώματος. Πόσο συχνά καις θερμίδες, αν το σώμα πρέπει να παράξει πρωτεΐνες και πως αντιδρά ο οργανισμός στις ορμόνες. Έτσι δεν είναι τυχαίο που απορυθμισμένος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με το βάρος.

8. Η σωστή απάντηση είναι "ΣΩΣΤΟ"
Πολύ σωστά. Μπορεί η καρδιαγγειακή άσκηση – αεροβική, τρέξιμο, χορός – να καίει άμεσα θερμίδες, όμως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αυξάνουν το μυικό σύστημα, πράγμα που βοηθά το μεταβολικό ρυθμό να επιταχυνθεί.


9. Η σωστή απάντηση είναι "Μειώνεται"
Ο χρόνος είναι αδυσώπητος χωρίς καμιά αμφιβολία. Έτσι, παρατηρείται μείωση του ρυθμού κατά 2% ανά δεκαετία, σε σχέση με τον τρόπο που αυτός λειτουργούσε στα 20 σου χρόνια. Αυτό φυσικά μπορεί να εξισορροπηθεί με πιο υγιεινή διατροφή και ακόμη πιο εντατική γυμναστική.

10. Η σωστή απάντηση είναι "Μειώνεται"
Το έχουμε ξαναπει. Οι εξαντλητικές δίαιτες ποτέ δεν έκαναν καλό. Και μια δίαιτα χαμηλότερη των 1200 θερμίδων ανήκει στις “επικίνδυνες” αυτές δίαιτες, που μειώνουν το ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες και έτσι μακροπρόθεσμα σε δυσκολεύουν αφάνταστα να χάσεις κιλά.

11. Η σωστή απάντηση είναι "ΣΩΣΤΟ"
Ο αγαπημένος σου καφές, χωρίς πολύ ζάχαρη, είναι ένας παράγοντας που επιταχύνει το μεταβολισμό. Έρευνες δείχνουν πως η καφεΐνη που παίρνεις από ένα φλιτζάνι καφέ αυξάνει κατά 3% με 4% τη λειτουργία του.

12. Η σωστή απάντηση είναι "ΣΩΣΤΟ"
Κι εδώ η απάντηση είναι “σωστό”! Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές τροφές, καίει θερμίδες για τον οργανισμό. Είναι σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιείς μπαχαρικά, πάντα όμως στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

13. Η σωστή απάντηση είναι "ΣΩΣΤΟ"
Ναι, ναι! Ζέστη ή κρύο κάνουν το σώμα να δουλεύει... “υπερωρίες”, με αποτέλεσμα να έχει πιο αυξημένες ενεργειακές δαπάνες για να ζεσταθεί ή να δροσιστεί αντίστοιχα πράγμα που σημαίνει υψηλότερος μεταβολικός ρυθμός. Μάλιστα οι άνθρωποι που ζουν στην τροπική ζώνη, έχουν ανεβασμένο το μεταβολικό τους ρυθμό κατά 5% εως 20%, σε σχέση με εμάς που ζούμε σε εύκρατο κλίμα! Εδώ είναι που λέμε, πάμε για τρέλες στις Σεϊχέλες!

14. Η σωστή απάντηση είναι "ΛΑΘΟΣ"
Κι όμως είναι λάθος. Το σώμα δαπανά τις περισσότερες θερμίδες που χρειάζεται για τις ζωτικές του λειτουργίες. Η καρδιά, οι πνεύμονες και όλα τα όργανα δουλεύουν ανελλιπώς και για να το κάνουν αυτό χρειάζονται ενέργεια. Και πάλι βέβαια, με την κίνηση και την εξάσκηση μπορείς να αυξήσεις κατά 30% τις ενεργειακές δαπάνες του σώματος, πράγμα που σίγουρα μεταφράζεται σε καύση λίπους και πιο όμορφο σώμα.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10