Πίσω στην κορυφή της σελίδας
04.02.2011 | 00:00
Δέσποινα Κωστομοίρη

Ποιες τροφές κάνουν κακό και ποιες καλό στα δόντια σου;

Ποιες τροφές κάνουν κακό και ποιες καλό στα δόντια σου;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η σωστή διατροφή είναι προϋπόθεση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού και της καλύτερης εμφάνισής του, όπως είναι προϋπόθεση και για ένα ωραίο χαμόγελο τα υγιή δόντια.
 
Η κακή διατροφή σκοτώνει το όμορφο χαμόγελο
Η δημιουργία σφραγισμάτων σε ένα στόμα είναι σίγουρα αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής, αλλά ταυτόχρονα και κακής διατροφής. Δόντια με πολλά σφραγίσματα και μάλιστα στην πρόσθια περιοχή του χαμόγελου σίγουρα δεν είναι μια εικόνα που αναδεικνύει το χαμόγελο.

Επιπλέον οι χρωστικές, οι οποίες επιβαρύνουν την λευκότητα και την εμφάνιση των δοντιών εναποτίθενται στα ήδη επιβαρημένα από τερηδόνες δόντια. Όλα αυτά τα προβλήματα για τα οποία ευθύνεται και η κακή διατροφή, μπορεί η σωστή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή, να καθορίζεται από τον οδοντίατρο σε συνεργασία με τον διατροφολόγο και παθολόγο, ώστε να δώσει άριστα αποτελέσματα στην επιτυχία του χαμόγελου.

Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν με την πρόοδο των δεκαετιών, αλλά γεγονός παραμένει ότι υπάρχουν διατροφικές συνήθειες οι οποίες παραμένουν σταθερές μέσα στην πορεία των δεκαετιών σε ότι αφορά την δράση τους ενάντια στην στοματική υγεία.

Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενειών του οργανισμού και των οδοντιατρικών προβλημάτων και πολλές φορές προδιαθεσικός παράγοντας για κάποια νοσήματα σας καθιστά πιο ευαίσθητους στα οδοντιατρικά προβλήματα.
Για να υπάρχει υγιές όμως στόμα σημαίνει έλλειψη τερηδόνων ή πολύ καλά θεραπευμένες τερηδόνες, έλλειψη φλεγμονών των ούλων, περιοδοντίτιδες έλκη, έλλειψη συμπτωματολογίας κακής υγείας στόματος λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών κάποιων φαρμάκων όπως π.χ. ξηροστομία.
 
ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΟΥ
1. ΖΑΧΑΡΗ: Ξεκινώντας λοιπόν από τη διατροφή πρέπει να τονίσουμε ότι συνεχής διατροφή με ζάχαρη επιτρέπει στον βακτηριακό πληθυσμό να πολλαπλασιάζεται και να παράγει οξύ το οποίο διαλύει την αδαμαντίνη.
Τροφές λοιπόν με ζάχαρη πάνω από 20% καθώς και γλυκά όπως σταφίδες, λουκούμια, γλυφιντζούρια και καραμέλες  τα οποία είναι κολλώδη, παραμένουν περισσότερες ώρες πάνω στα δόντια ιδιαίτερα αν είναι βράδυ και δεν βουρτσίζουμε τα δόντια, με αποτέλεσμα τον ευκολότερο τερηδονισμό τους.

2. ΑΜΥΛΟ & ΖΑΧΑΡΗ:
Επίσης κάκιστος είναι ο συνδυασμός αμύλου και ζάχαρης. Γενικά τροφές οι οποίες μειώνουν το όξινο ph του στόματος όπως π.χ. τα φιστίκια, έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των πιθανοτήτων για τερηδονισμό των δοντιών.

3.
ΟΞΙΝΟ ΡΗ: Πολλές φορές κατά τη διάρκεια θεραπείας ενός οδοντιατρικού ασθενούς στον οποίο βλέπουμε εκτεταμένες τερηδόνες και οδοντιατρικά προβλήματα εάν συνδυάζεται με όξινο ph του στόματος τότε αλλάζουμε το ph σε βασικό μέσω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τον προδιαθεσικό του παράγοντα για τερηδονισμό.
 
4. ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ, ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΠΟΤΑ, ΚΑΦΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Το κάπνισμα δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στην σωματική υγεία αλλά και στην στοματική. Εκτός από τις χρωστικές και δυσχρωμίες που δημιουργεί στα δόντια με αποτέλεσμα να θέλουν οπωσδήποτε καθαρισμό χρωστικών και λευκάνσεις, το κάπνισμα δημιουργεί επιπλέον κακοσμία. Λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρότατα στην αξιολόγηση του περιστατικού για εμφυτεύματα εάν ο ασθενής είναι βαρύς καπνιστής.
 
Στην περίπτωση περιοδοντικών ασθενειών που βρίσκονται υπό θεραπεία το κάπνισμα λειτουργεί επιβραδυντικά στο ρυθμό επούλωσης των ιστών. Θεωρείται ότι οι καπνιστές έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο απ’ ότι οι μη καπνιστές στην εμφάνιση περιοδοντικών νόσων.
 
Τα φάρμακα έχουν πολλές φορές κλινική συμπτωματολογία στο στόμα από ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ξηροστομία, έλκη ,κακή γεύση και αποτελούν οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες σημαντικό πρόβλημα για την 3η ηλικία η οποία στατιστικά λαμβάνει τα περισσότερα φάρμακα.
 
ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ
1. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν ένα σοβαρό διατροφικό παράγοντα υπέρ της υγείας του σώματος και του στόματος. Το Ασβέστιο (Ca) το οποίο περιέχουν είναι απαραίτητο τόσο για την ανάπτυξη των οστών από νεαρές ηλικίες όσο και για τη στήριξη των δοντιών και τα ίδια τα δόντια.

Έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό μπορεί να συμβάλλει στην περιοδοντική νόσο.

2. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ- ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Απαραίτητη κρίνεται η βιταμίνη A και D καθώς και η βιταμίνη B που συμβάλουν στην δημιουργία υγιούς συνδετικού ιστού ο οποίος στηρίζει το δόντι και μειώνει τις πιθανότητες φλεγμονών των ούλων.

3. ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: Κρέας, αυγά, ψάρια
 
4. ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Don't forget!
Η θέση λοιπόν του ατόμου απέναντι στην υγεία του στόματός του και σώματός του πρέπει να είναι με διάκριση στην διατροφή και στα φάρμακα, ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού που γίνεται με σωστή διατροφή, άσκηση σωματική και πνευματική.
 
Επιπλέον, για την δημιουργία ενός καλύτερου και λαμπερότερου χαμόγελου, ο οδοντίατρος μπορεί να παρέμβει με αισθητικά οδοντιατρικά υλικά και να θεραπεύσει χαλασμένα δόντια, να φωτίσει επί το λευκότερο το χρώμα των δοντιών, ακόμα και σε 1 ραντεβού, και με τις σωστές οδηγίες και οδοντιατρικές του πράξεις να συντηρήσει επί πολλά έτη το χαμόγελο της υγείας και επιτυχίας.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 13:10

Top 10