Τι να κάνεις αν το αγόρι “πάσχει” από… ναρκισσισμό!

Είναι αυτά τα αγόρια που την έχουν “ακούσει” λίγο με την πάρτη τους. Αυτά τα αγόρια που όταν σε κοιτάνε στα μάτια… ε, δεν κοιτάνε ακριβώς εσένα, αλλά την αντανάκλασή τους στα μάτια σου. Είναι άντρες με πολλά θεματάκια άλυτα κι ελπίζω να μην μιλάμε τόση ώρα για το σύντροφό σου, αλλά απλά για κάποιον που γνώρισες μόλις, οπότε προλαβαίνεις να φύγεις. Αν όχι, η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου είναι εδώ σήμερα για να μας βοηθήσει και φυσικά να μας δώσει την κατεύθυνση για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθούμε σε κάποιον που πιστεύει ότι είναι πολύ, μα πάρα πολύ ωραίος. Και για να μην παρεξηγηθώ, να εξηγηθώ… πως σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν και γυναίκες. Το θέμα μας όμως σήμερα είναι ο ναρκισσισμός στα αγόρια. Ναι;

Για παρατήρησε το περιβάλλον του. Ο νάρκισσος, να ξέρεις, θέλει να κάνει παρέα με άτομα που προάγουν την εικόνα που νομίζει ότι έχει και στη συνέχεια ικανοποιεί κάθε τους επιθυμία. Σου λέω κάποια χαρακτηριστικά για να τσεκάρεις. Και φυσικά, και σύμφωνα με την ειδικό “απαιτεί να θαυμάζεται με βάση αυτό που νομίζει ότι είναι και όχι με βάση την πραγματική του εικόνα, αφού και ο ίδιος αδυνατεί να τη βιώσει”. Ζει και απολαμβάνει την τελειότητά του, χωρίς καν να αναρωτιέται αν ισχύει. Είναι απολύτως σίγουρος για τη θεότητά του.

Σημείωσε επίσης ότι είναι απαθής απέναντι στις αντιδράσεις φόβου, ανυπομονησίας ή θυμού. Ο κόσμος καίγεται κι εκείνος στην κυριολεξία χτενίζεται. Στον καθρέφτη -που είναι και το αγαπημένο του item.

Οι διαπροσωπικές του σχέσεις είναι κατά κανόνα προβληματικές, εξαιτίας της ανάγκης του για θαυμασμό, της αίσθησης ότι έχει ιδιαίτερα δικαιώματα και της αδυναμίας του να νιώσει τις ανάγκες των άλλων.

Αν υπάρχει κάποιος τέτοιος στο περιβάλλον σου, το σίγουρο είναι ότι θα ταλαιπωρηθείς. Και φυσικά, θα αποσυντονιστείς. “Θετικές επιδράσεις στη ναρκισσιστική παρουσία μπορεί να έχει και η ανείπωτη αίσθηση από κάποιον άλλον ότι υπάρχουν σαφή συναισθηματικά όρια τα οποία δεν μπορεί να υπερβεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η συναναστροφή με έναν νάρκισσο μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό αποσυντονισμό” υπογραμμίζει η ειδικός. “Η οριοθέτηση ωστόσο κρίνεται αναγκαία αφού βοηθά το συναναστρεφόμενο να μη θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τις συμπεριφορές του νάρκισσου, του οποίου η δράση είναι ακαθόριστη”.

“Οι νάρκισσοι εναντιώνονται σε οποιοδήποτε πλαίσιο αμφισβητεί το μεγαλειώδες της προσωπικότητάς τους, καθώς και σε ότι φαίνεται αυστηρά οριοθετημένο, αφού την ίδια στιγμή απαιτείται να έρθουν σε επαφή με τις ευθύνες τους που είναι άλλωστε και ένα σοβαρό κομμάτι που πυροδοτεί την παθολογία τους”.

Με λίγα λόγια αγαπημένη μου, πρόκειται για έναν άντρα που θα σε κάνει να νιώσεις ανασφάλεια, που θα λειτουργεί με συμφέρον, που η φαινομενική του αυτοπεποίθηση θα σου τσακίσει το εσωτερικό σου γίγνεσθαι. Πιστεύει ότι είναι ο απόλυτος, που καλύτερος δεν υπάρχει και καταλαβαίνεις τα παρακάτω…

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ “ΜΠΛΕΞΕΙ”
Που δεν είναι και δύσκολο εδώ που τα λέμε να “μπλέξεις” με έναν τέτοιο άντρα γιατί είναι γοητευτικοί, εμφανίσιμοι… Κι αν όχι, η αυτοπεποίθησή τους και μόνο θα σε τραβήξει. Λοιπόν… τι κάνεις.

Απενοχοποιείσαι. Δηλαδή δεν ρίχνεις πάνω σου όλο το φταίξιμο. “Στη συναναστροφή σου με ένα τέτοιο άτομο το σημαντικότερο είναι να εντοπίσεις ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος και δεν ευθύνεσαι εσύ για τη συμπεριφορά του” σημειώνει η ειδικός. Την οποία όμως συμπεριφορά του θα πρέπει να έχεις αποκωδικοποιείσαι, ναι; Να συνειδητοποιήσεις ότι είναι νάρκισσος. Μην θεωρήσεις απλά ότι είναι …ωραίος και το ξέρει. Και τα βάζεις με σένα, και νομίζεις ότι εσύ δεν τον καλύπτεις, δεν τον αξίζεις κλπ. κλπ. Μην “αγοράσεις” αυτό που “πουλάει”.

Οριοθέτηση. Μην παραβλέπεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες και μην επιτρέπεις και στον ίδιο να τις παραβιάζει. Μία, δύο… Στην τρίτη πρέπει να χτυπήσει συναγερμός μέσα σου.

Καθρέφτης. Ναι, ναι, το αγαπημένο του. Κάνε τον καθρέφτη του εσύ. Δηλαδή κάνε το καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του. Προσπάθησε να απαντάς και να πράττεις όπως κάνει αυτός. Χρησιμοποίησε τα λόγια του, τις πράξεις του. Φεύγει από το σπίτι; Φύγε κι εσύ. Σου ασκεί κριτική. Κάν’ το κι εσύ. Σε μειώνει; Κάνε το ίδιο και σε αυτόν. “Ο νάρκισσος όταν έρχεται αντιμέτωπος με το καθρέφτισμα της συμπεριφοράς του υποχωρεί”. Χα!

Η απειλή της εγκατάλειψης. “Όταν ένας νάρκισσος έρχεται συναισθηματικά κοντά με κάποιον, ο μεγαλύτερός του φόβος είναι η εγκατάλειψη. Αυτό προέρχεται από τα παιδιά του βιώματα μέσα στην οικογένεια” σύμφωνα με την κ.Μίνου. “Η εγκατάλειψη λοιπόν ή η απειλή πως θα τον εγκαταλείψουν, του δημιουργεί τόσο μεγάλο φόβο που μπορεί να αλλάξει αυτόματα συμπεριφορά”. Αν λοιπόν έχεις σχέση με έναν νάρκισσο, δώσε του να καταλάβει ότι δεν θα μείνεις εκεί για πάντα, αν συνεχίσει να είναι τόσο γοητευμένος από το είναι του.

Read More

And More