Ποιά είναι η Άντζελα Γκερέκου

Ποιά είναι η Άντζελα Γκερέκου | tlife.gr

Η Άντζελα Γκερέκου είναι γυναίκα, είναι μάνα, είναι σύζυγος, είναι πολιτικός…

Ένας άνθρωπος που συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα. Μέσα από τα γαλάζια μάτια της θα κάνουμε μία ανδρομή στην ζωή της πρώην υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού… Από τα σοκάκια της Κέρκυρας, στα έδρανα της βουλής μέχρι και την παραίτηση από το αξίωμα της…

Η Άντζελα Γκερέκου διανύει την 5η δεκαετία της ζωής της. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Το όνομα Γκερέκου είναι μια ολόκληρη ιστορία για την ιδιαίτερη πατρίδα της. Οι άνθρωποι της οικογένειας της έχουν διαγράψει μια τιμημένη πορεία στο νησί.

Από μικρή ηλικία έμαθε να χρησιμοποιεί σαν βασικό της όπλο τη γνώση. Η δίψα της αυτή ήταν που τη έστειλε στην Ιταλία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η Άντζελα Γκερέκου σπούδαζε αρχιτεκτονική στη Pώμη, έπινε καφέ στην πιάτσα Nαβόνα και μαγεμένη παρακολουθούσε τις διδαχές του Φεντερίκο Φελίνι.

Η Άντζελα επιστρέφει στην πατρίδα και διαλέγει τον δρόμο της υποκριτικής. Πρωταγωνίστησε στην ελληνοβρεταννική παραγωγή «Το κορίτσι της Μάνης», η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, και έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες σκηνοθέτες στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο.

Κάπου εκεί θα γνωρίσει τον πρώτο της σύζυγο, τον Ναπολέων Ξιφαρά. Ύστερα από μερικά χρόνια έγγαμου βίου θα χωρίσουν και η Άντζελα Γκερέκου βρίσκει θαλπωρή στην αγκαλιά του Τόλη Βοσκόπουλου. Διακριτική, βρίσκεται πάντα στο πλευρό του. Πρωταγωνιστούν μαζί στο θέατρο και κάθε καλοκαίρι το περνούν στην Κέρκυρα.

Την ευτυχία της Άντζελας και του Τόλη επισφράγισε ο ερχομός της μικρής Μαρίας. Η Άντζελα έχει πια ολοκληρωθεί σαν καλλιτέχνης, σα γυναίκα, σαν άνθρωπος. Και έχει έρθει πια η ώρα να δημιουργήσει. Ο ερχομός της κόρης τους θα ολοκληρώσει την οικογενεία τους ευτυχία.

Οι φιλοδοξίες της για την πολιτική βρήκαν διέξοδο μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου ότι το οικογενειακό περιβάλλον της είχε μακρά παράδοση στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κέρκυρας, κατέβηκε στις εκλογές του 2004 και εξελέγη πανηγυρικά με 18.000 σταυρούς.

Στην βουλή, ως μέλος στις επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είχε διακριτική παρουσία και οι συνεργάτες της λένε οτι οι παρεμβάσεις της ήταν μετρημένες, αλλά πολύ πιο εύστοχες από τις αντίστοιχες πολλών έμπειρων συναδέλφων της.

Το 2009 θα κατέβει ξανά υποψήφια. Πάντα στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Κέρκυρα. Οι συμπολίτες την αγαπάνε και γι’ αυτό την στηρίζουν. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποφασίζει να της αναθέσει την καρέκλα της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

Εκείνη προσπάθει να ανταπεξέλθει επάξια στα καθήκοντα της. Όμως το δημοσιεύμα εφημερίδας θα φέρει αναστάτωση στην πολιτική της πορεία. Η φοροδιαφυγή, όπως αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών τα χρέη του Τόλη Βοσκόπουλο προς την εφορία, θα δείξουν στην Άντζελα Γκερέκου την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση.Η παραίτηση της γίνεται αμέσως δεκτή.

READ more