Ένζυμα: πού θα βρεις το συστατικό που σου δίνει την πιο απαλή επιδερμίδα που είχες ποτέ!

Κάθε μέρα στην ομορφιά “ξεφυτρώνει” και ένας νέος όρος ή ένα ολοκαίνουργιο συστατικό για το οποίο διαβάζεις ολοένα και συχνότερα ή που συναντάς ξανά και ξανά στις ετικέτες των καλλυντικών. Ένας από αυτούς τους όρους, λοιπόν, είναι τα ένζυμα ή/και enzymes, όπως αναγράφονται στις ετικέτες. Και επειδή πρόσφατα έφτασαν στα χέρια μου δύο- τρία διαφορετικά προϊόντα με αυτή την ένδειξη, μίλησα με την δερματολόγο μου, Φωτεινή Μπαγεώργου για το τι είναι ακριβώς τα ένζυμα, πώς λειτουργούν και όλα εκείνα που θα ήθελες να ρωτήσεις. Μεσολαβήσαμε!

Τι είναι τα ένζυμα και τι κάνουν στο δέρμα; 
“Είναι μόρια που δρουν ως καταλύτες για τις διάφορες κυτταρικές αντιδράσεις του οργανισμού. Σε ότι αφορά το δέρμα διασπούν την κερατίνη στην επιφάνεια αυτού, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και βελτιώνοντας την όψη της επιδερμίδας”, μου λέει η δερματολόγος Φωτεινή Μπαγεώργου. Για να το αφομοιώσεις όσο πιο απλά γίνεται, σκέψου ότι τα ένζυμα παράγονται από ζωντανά “πράγματα” αλλά και από το ίδιο μας το σώμα όταν θέλει να επιταχύνει μια διαδικασία όπως, για παράδειγμα, αυτή της χώνεψης.

Από που προέρχονται τα ένζυμα; 
“Τα περισσότερα ένζυμα προέρχονται από φρούτα και λαχανικά όπως ο ανανάς, το γκρέιπφρουτ , η παπάγια ή η κίτρινη κολοκύθα”.

Είναι καλύτερα από τα οξέα; 

Επίσης, με δεδομένο ότι τα ένζυμα διασπούν τα κύτταρα που κρατούν ενωμένα τα νεκρά κύτταρα, αυτό σημαίνει ότι κάνουν απολέπιση. Απολέπιση, επίσης, κάνουν και τα οξέα. Ποια από τα δύο είναι καλύτερα;
“Είναι διαφορετικά και διαφορετικά δρουν”, λέει η δερματολόγος και συνεχίζει: “Προκαλούν μια πιο ήπια απολέπιση σε σχέση με τα οξέα οπότε απευθύνονται σε πιο ευαίσθητα, δυσανεκτικά δέρματα που έχουν ανάγκη απολέπισης αλλά με λιγότερο επιθετικό τρόπο. Για παράδειγμα, δε θα ήταν κατάλληλα για δέρματα πολύ λιπαρά , παχιά και τραχιά τα οποία έχουν ανάγκη από οξέα προκειμένου να δουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα”.

Για ποιες επιδερμίδες είναι ιδανικά; 
“Είναι ιδανικά για δέρματα, λεπτά, ευαίσθητα ή δυσανεκτικά, συνήθως ανοιχτόχρωμα και για όσους δεν μπορούν να ανεχθούν πολύ ερεθιστικά προϊόντα στο δέρμα τους είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε για υποκειμενικούς”, μου τονίζει η δερματολόγος. Άρα, αν ανήκεις σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες και θέλεις να δώσεις λάμψη στο πρόσωπό σου, go for it.

Σε ποια προϊόντα τα βρίσκουμε; 
Ok, τα ένζυμα είναι κάτι που σε ενδιαφέρει, αλλά αν θέλεις να περάσεις από την θεωρία στην πράξη, πού θα τα βρεις; Ιδού η απάντηση: “Τα ένζυμα τα βρίσκουμε συνήθως σε καθαριστικά προϊόντα, scrub , ή προϊόντα τα οποία εφαρμόζονται στο δέρμα ως κρέμες για καθημερινή, βραδινή συνήθως εφαρμογή, αλλά έχουν τη δράση ήπιου peeling. Επίσης μπορεί να τα βρει κανείς και σε πολλές μάσκες προσώπου”, λέει η Φωτεινή Μπαγεώργου.

Πώς τα βάζουμε στη ρουτίνα μας; 

Η απάντηση εδώ εξαρτάται από το προϊόν που θα επιλέξεις. Η γενική οδηγία από την δερματολόγο είναι η εξής: “Επιλέγουμε είτε καθαριστικά προϊόντα ενισχυμένα με ένζυμα, οπότε τα χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο του προσώπου μας πρωί και βράδυ. Στη μορφή scrub συστήνονται για χρήση μια φορά την εβδομάδα. Τα ενζυμικά peel είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως κρέμες σε καθημερινή βάση ή με διαφορετική σύνθεση ως προετοιμασία μισή ώρα πριν τις θεραπείες καθαρισμού προσώπου”.

Beauty editor’s note

To make a long story short, τα ένζυμα είναι η τέλεια λύση αν θέλεις να διώξεις τα νεκρά κύτταρα και η επιδερμίδα σου δεν αντέχει τα οξέα. Αυτά τα προϊόντα είναι συνήθως πιο παχύρρευστα στην υφή τους ενώ τα scrub σώματος με ένζυμα βοηθούν πολύ και στις γυρισμένες τριχούλες από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση. Try it!

 

Mario Badescu Enzyme Cleansing Gel, Sephora, €19.60. Ένα μη αφρώδες καθαριστικό προσώπου με παπάγια και γκρέιπφρουτ που καθαρίζει το πρόσωπο και είναι ιδανικό για τα ευαίσθητα δέρματα.

Sunday Riley Tidal Brighhening Enzyme Water Cream. Λευκαντική κρέμα προσώπου με ένζυμα και πολύ ελαφριά υφή.

Grown Alchemist Enzyme Exfoliant, €59.05. Απολεπιστικό με λεπτούς κόκκους που στηρίζεται στα ένζυμα. Μειώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, λευκαίνει και αφήνει την επιδερμίδα απαλή.

Dior Capture Youth New Skin Effect, €60.40. Αυτή η λοσιόν στηρίζει την σύνθεσή της στα ένζυμα, κάνει μικροαπολέπιση και λειαίνει την επιδερμίδα. Είναι το πρώτο step μετά τον καθαρισμό για να προετοιμάσεις το δέρμα σου για το skincare.

 

Read More

And More