Πώς να επιλέξεις σύντροφο

Μην παρασυρθείς από την ανάγκη σου για συντροφικότητα. Η σωστή επιλογή θέλει μυαλό και χρόνο.

Τι είναι προτιμότερο να έχεις μια σχέση που σε ταλαιπωρεί προκειμένου να μην είσαι μόνη σου ή να μείνεις λίγο παραπάνω μόνη σου προκειμένου να κάνεις τη σωστή επιλογή και να γίνεις ευτυχισμένη; Νομίζω η απάντηση είναι σαφής.
H ψυχολόγος Ντόρα Μίνου σε βοηθάει να κάνεις τη σωστή επιλογή… για να μην έχεις κακά ξεμπερδέματα!
-Αν το παρελθόν σε καταδιώκει ακόμα καλύτερα να φροντίσεις να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα μέσα σου. Δεν είναι ωραίο να πληρώνει ένας “αθώος” τα λάθη ενός προηγούμενου. Και είναι γνωστό πλέον ότι οι σχέσεις “χαντζαπλαστ” δεν έχουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

-Καλό είναι να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου πριν προχωρήσεις παρακάτω.

-Η αυτογνωσία είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Καλό λοιπόν είναι να βλέπουμε τα λάθη του άλλου, αλλά να αναγνωρίζουμε και τα δικά μας. Σκέψου λοιπόν και εντόπισε τα δικά σου λάθη. Παραδέξου τα και προσπάθησε να μην τα επαναλάβεις.

-Ενίσχυσε την αυτοεκτίμησή σου. Η καλή σχέση με τον εαυτό μας δύσκολα μας παρασύρει σε λάθη που “δεν μας αξίζουν”.

-Σκέψου καλά. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Τι έχεις ανάγκη; Πώς θέλεις να είναι ο άνθρωπος που θα έχεις δίπλα σου; Τι σημαίνει σχέση για σένα; Γίνε συγκεκριμένη και μείνε πιστή στις επιθυμίες σου. Μην κάνεις εκπτώσεις στα βασικά θέλω σου.

-Οριοθέτηση. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να θέτει τα όριά του. Η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως όταν τα όρια είναι ασαφή ή ακόμα και ανύπαρκτα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, ούτε καν εκείνος που “φαινομενικά” η κατάσταση είναι υπέρ του. Και κυρίως σταματάει να σε σέβεται.

-Κάνε εικόνες, οραματίσου, ονειρέψου. Οπτικοποίησε στο μυαλό σου τη σχέση, φτιάξε την εικόνα που θέλεις. Προσδιόρισε πως ακριβώς θα ήθελες έναν σύντροφο δίπλα σου. Εσύ ξέρεις τις ανάγκες σου.

-Προσπάθησε να μην χάνεις την ψυχραιμία σου και να μην σου γίνει έμμονη ιδέα η αναζήτηση συντρόφου. Μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό. Αν ζεις μόνο για αυτό, χάνεις όλα τα υπόλοιπα.

-Να είσαι ειλικρινής. Να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι αυθεντική. Μην υποδύεσαι ρόλους, μην υποκρίνεσαι κάποια άλλη. Μην υιοθετείς συμπεριφορές που πιστεύεις ότι θα “επισπεύσουν” τις καταστάσεις. Δείξε ποια πραγματικά είσαι χωρίς να φοβάσαι την απόρριψη. Καλύτερα να ξέρει από την αρχή ποια είσαι και να μην το ανακαλύψει στην πορεία. Σε όποιον αρέσουμε… που λέμε… Μόνο έτσι τα πράγματα γίνονται σωστά.

Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Ντόρας Μίνου

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΤΕ!! ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ.. ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΥ… ΟΜΩΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΜΟΝΗ ΣΟΥ , ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΒΡΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ , ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ………ΠΑΛΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ???

  2. αχ,σοφα λογια!!σοφοτατα θα ελεγα..οταν το παρελθον σε κυνηγα ακομη δεν μπορεις να προχωρησεις στο μελλον!πρεπει να αποβαλλεις καθε τι παλιο για να δεχτεις κατι καινουριο!!ετσι τουλαχιστον δεν πληγωνεις την επομενη ή τον επομενο..γιατι ας μην ξεχναμε..δεν φταιει σε τιποτα κανεις να πληρωνει τα λαθη της προηγουμενης σχεσης…

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More