Κουζίνα: Πώς να τη διακοσμήσεις όταν έχεις ανάγκη από ανανέωση και μικρές τονωτικές “ενέσεις”

Κουζίνα, αυτός ο άγνωστος. Τα σπίτια είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί, έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, χρειάζονται φροντίδα και συνεχή επαναπροσδιορισμό, για να μην… μαραθούν. Κάθε δωμάτιο δε, έχει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες και προοπτική και με βάση αυτά θα πρέπει να κινηθείς για να τα διακοσμήσεις, όπως ακριβώς τους ταιριάζει, αλλά και σε εξυπηρετεί. Επομένως, όταν στο τραπέζι “πέφτει” το θέμα της κουζίνας, το σίγουρο είναι πως οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλουν. Τι είναι, όμως, εκείνο που χρειάζεσαι πραγματικά και ταυτόχρονα το αντέχει και ο χώρος σου; Να ένα ερώτημα που μπορεί να σε βασανίζει συχνά- πυκνά, ειδικά σε περιόδους που νιώθεις πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αλλαγές και να δώσεις νέα εικόνα και “αύρα” στο interior design σου.

Πρέπει να πάρεις τα πράγματα από την αρχή. Να βρεις τι είναι εκείνο που σε ενοχλεί περισσότερο στην τωρινή κατάσταση της κουζίνας σου, τι σε έχει κουράσει ή το έχεις βαρεθεί. Έπειτα, αν υπάρχει κάποια καινούρια τάση που σε έχει κερδίσει, ανεξαρτήτως… έκτασης. Μπορεί να είναι τα πλακάκια (που θεωρείται αρκετά μεγάλη δουλειά), αλλά και μερικά ραφάκια, που είναι αρκετά απλή αλλαγή ή προσθήκη. Επόμενο βήμα να βρεις πού κινείται το προσωπικό γούστο και στυλ σου και αν θέλεις το υπόλοιπο σπίτι να συνάδει με το στήσιμο της κουζίνας. Θα μπορούσε να είναι ένα εντελώς διαφορετικό δωμάτιο ή και να ακολουθεί τις ίδιες διακοσμητικές γραμμές, η επιλογή είναι δική σου. Και τέλος, να αφουγκραστείς τις ανάγκες του χώρου σου. Μπορεί να είναι αναγκαίο ένα φρεσκάρισμα στους τοίχους ή στις ξύλινες επιφάνειες. Ίσως να μην είναι βολικό το τραπέζι και τα καθίσματα ή να απουσιάζουν και πλήρως. Είναι ακόμη πιθανό να χρειάζεται εξολοκλήρου καινούρια ντουλάπια και συρτάρια. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και ο εκάστοτε χώρος χρησιμοποιείται εντελώς διαφορετικά. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να “μελετήσεις” πριν ξεκινήσεις τις διαδικασίες ανακαίνισης, για να σιγουρευτείς πως το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιεί!

Αν, λοιπόν, θέλεις να πάρεις μερικές ιδέες για τα πιο ξεχωριστά και την ίδια στιγμή διαχρονικά design στις κουζίνες, ρίξε μια ματιά παρακάτω!

Επένδυσε τους πάγκους σου με πλακάκια


Μπορεί να ζούμε στην εποχή που το μάρμαρο μεσουρανεί σε όποια επιφάνεια μπορείς να σκεφτείς, και ιδιαίτερα στην κουζίνα, αλλά η επένδυση των πάγκων με πλακάκι δίνει φανταστικά αποτελέσματα. Και μην το βλέπεις ως μια cult μόδα των 80s, αλλά σαν μια ολόφρεσκη πρόταση των 20s!

Χρησιμοποίησε “κουρτίνες” αντί για ντουλάπια


Μπορεί και εσύ να θυμάσαι κάτι τέτοιο από την κουζίνα της γιαγιάς σου και να μην σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα έκανες μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο αυτό ο μεσοπολεμικός σχεδιασμός μπορεί να ταιριάξει τέλεια με τη minimal αισθητική της κουζίνας σου ή ακόμη και τη bohemian και τη scandinavian!

Βάψε τα ντουλάπια σου με χρώμα


Ξέρω, πολλές φορές το φυσικό ξύλο όσο elegant κι αν μας φαίνεται τον πρώτο καιρό, μπορεί γρήγορα να κουράσει και να διαβρωθεί. Ειδικά σε ένα χώρο όπως η κουζίνα, που είναι πολύ εύκολο να λερωθεί και να αλλοιωθεί. Η υπέρτατη λύση είναι να τα περάσεις με το αγαπημένο σου χρώμα και να αλλάξεις τελείως την εμφάνισή τους.

Άλλαξε τις μεταλλικές λεπτομέρειες


Πράγματα σαν την “μπαταρία” στη βρύση του νεροχύτη, τα πόμολα των ντουλαπιών και τα μεταλλικά διακοσμητικά, όπως οι δίσκοι, τα μπολ και τα καλάθια μπορούν να δημιουργήσουν μια συνοχή στο χώρο, αν είναι κατασκευασμένα από το ίδιο ή παρόμοιο υλικό. Τα χρυσά μέταλλα είναι μια καλή επιλογή αυτή την εποχή, καθώς κάνουν δυναμικό comeback στη διακόσμηση.

Βάλε… φύση και στην κουζίνα


Είναι ό,τι πιο hot και hip μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή σε όλους τους χώρους του σπιτιού σου! Τα φυτά εσωτερικού χώρου διεκδικούν τη δημοσιότητα που τους αξίζει και εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να τα εντάξουμε στο interior design μας! Αυτή η tropical τάση, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε από την κουζίνα!

Read More

And More