Μεγάλα μυστικά για μικρούς χώρους: Βάλε τις τελευταίες τάσεις της διακόσμησης ακόμη και σε ελάχιστα τετραγωνικά

Πολύ συχνά ρίχνοντας «κλεφτές», είτε… επίμονες ματιές στις σελίδες που είναι αφιερωμένες στο deco και το design, είναι πολύ εύκολο να ερωτευτείς τις φωτογραφίες από τα πιο ενδιαφέροντα και καλαίσθητα σπίτια που θα συναντήσει το βλέμμα σου! Το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για σπίτια πελώρια και πανάκριβα, γεγονός που κάνει λίγο δύσκολη την αντιστοιχία με το δικό σου διαμέρισμα! Ναι, το interior design μπορεί να γίνει μεγάλη παγίδα, ειδικά όταν θέλεις να ενημερώνεσαι και να ακολουθείς τις εξελίξεις, ενώ τα τετραγωνικά του σπιτιού σου δεν σου επιτρέπουν να… μεγαλουργήσεις! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως κάτι είναι απαγορευτικό, αρκεί να βρεις πώς θα εντάξεις τα αγαπημένα σου items και τις τελευταίες τάσεις της διακόσμησης που σε εκφράζουν με έξυπνο και λειτουργικό τρόπο στο σπίτι σου!

Όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, η διακόσμηση δεν απαιτεί ούτε κόπο, ούτε «τρελά» έξοδα, αλλά προσαρμοστικότητα! Κυρίως θέλει γούστο και αυτό όλοι μας το έχουμε, ανεξαρτήτως στυλ και προτιμήσεων! Οπότε, εκείνο που αρχικά χρειάζεται για να αποκτήσεις το σπίτι των ονείρων σου, ακόμη και όταν η έκτασή του είναι μικρή και σε περιορίζει, είναι να κάνεις μια μικρή μελέτη –πρώτα του χώρου σου και μετά της αγοράς! Ψάξε και βρες το look που σου ταιριάζει και έπειτα περιεργάσου τους χώρους του διαμερίσματός σου! Το σπίτι και το interior design είναι ένας σχεδόν ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται φροντίδα, επαναπροσδιορισμό, «ανάσες» και σωστή χωροταξία! Όπως δεν θα φόρτωνες τον οργανισμό σου με άχρηστα υλικά, έτσι δεν υπάρχει λόγος να «καταπιέσεις» το σπίτι σου με αχρείαστα και μη λειτουργικά αντικείμενα! Τέλος, ξεκίνα να «τριγυρνάς» στα μαγαζιά, online και actual καταστήματα, για να βρεις τις καλύτερες ευκαιρίες! Θα πάθεις πλάκα με το πόσες επιλογές υπάρχουν εκεί έξω, που και θα σου «πηγαίνουν» και δεν θα κοστίζουν μια μικρή περιουσία!

Αν, ωστόσο, αισθάνεσαι ανασφαλής και χρειάζεσαι μια μικρή καθοδήγηση, παρακάτω μπορείς να πάρεις μια… γεύση από τους τρόπους με τους οποίους το σπίτι σου θα μοιάζει μεγαλύτερο και πιο hip από ποτέ, ακόμη και είναι μόλις 40 τετραγωνικά μέτρα!

Στο σαλόνι

Τα χαλιά που δεν έχουν πέλος και είναι βαμβακερά ή ψάθινα, πέρα από το γεγονός πως είναι η επιτομή της chic διακόσμησης, έχουν την ιδιότητα να «μεγαλώνουν» το χώρο. Διάλεξε, λοιπόν, ένα χαμηλό χαλί, με απλή ύφανση για να δείξει ο χώρος πιο ανοιχτός. Δώσε έμφαση σε κάποια κομβικά κομμάτια, όπως το κεντρικό φωτιστικό οροφής ή το coffee table και… ξεφορτώσου καθίσματα που δεν χρησιμοποιείς ποτέ! Βασίσου στη συμμετρία και διακόσμησε σε ζευγάρια (είτε είναι posters, είτε σκαμπό ή μαξιλάρια), γιατί αυτό πάντα «διορθώνει» τη γεωμετρία του χώρου. Ανάμειξε υφές και υλικά για να έχεις αποτελέσματα με layering, που θα δώσει προοπτική και βάθος στο δωμάτιο. Τέλος, αν βρεις στην αγορά κάποιο έπιπλο ή διακοσμητικό που σου αρέσει και είναι σε προσφορά, «τσίμπησέ» το χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί είναι κρίμα να χάσεις την ευκαιρία!

Στην κουζίνα

Σουηδικό ξύλο, χαλκός και μάρμαρο είναι τα υλικά που δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους, οπότε άρχισε να «επενδύεις» σε αυτά για το πιο elegant και διαχρονικό αποτέλεσμα. Τα ξύλα κοπής είναι επίσης μια καλή προσθήκη στην κουζίνα, καθώς «ανεβάζει» το στυλ χωρίς να αφαιρεί πολύτιμο χώρο. Χρησιμοποίησε και στην κουζίνα σου κάποιον καθρέφτη, που μεγαλώνει το δωμάτιο και το φωτίζει με τις αντανακλάσεις του, ενώ ταυτόχρονα «γεμίζει» τους κενούς και συχνά άχαρους τοίχους της κουζίνας. Τέλος, τοποθέτησε φρέσκα λουλούδια στο χώρο, για ένα «δροσερό» και φινετσάτο φινίρισμα στην κουζίνα σου!

Στο μπάνιο

Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, ένα μικρό μπάνιο μπορεί να… μεγαλώσει αν το βάψεις ολόκληρο σε μια σκούρα απόχρωση. Παρ’ ό,τι η γενική αντίληψη λέει ότι τα σκούρα χρώματα μικραίνουν το χώρο, στην πραγματικότητα μπορεί να καμουφλάρει τη μικρή έκτασή του, μιας και «σβήνει» τα τελειώματά του, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική και μυστηριακή ατμόσφαιρα, κάνοντας ένα… ταπεινό δωμάτιο όπως το μπάνιο να είναι σοφιστικέ και φίνο! Στην ίδια λογική είναι και η προσθήκη κάποιων σχετικά μεγάλων όγκων, όπως ένα oversized poster ή μερικά «πλούσια» φυτά! Τέλος, οι καθρέφτες κάνουν και εδώ τη διαφορά, οπότε πέρα από τον κεντρικό και απαραίτητο, τόλμησε να προσθέσεις και άλλους σε διάφορα σχήματα και μεγέθη!

Στο υπνοδωμάτιο

Ένας τρόπος για να ξεγελάσεις το… μάτι είναι να τραβήξεις την προσοχή σε κάτι «χτυπητό» και έντονο. Γι’ αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα statement φωτιστικό, είτε οροφής, είτε επιτοίχιο ή επιδαπέδιο. Πέρα από το γεγονός ότι θα «κλέψει» το βλέμμα, θα αποτελέσει και ένα σημείο αναφοράς για τη φινετσάτη διακόσμησή σου! Έπειτα, θα χρειαστεί να δώσεις έμφαση στις γραμμές και τα ύψη που υπάρχουν στο δωμάτιο. Ακόμη και όταν οι όγκοι είναι μεγάλοι, αν καταφέρεις να τους ισορροπήσεις στο ίδιο ύψος και να δημιουργήσεις μια αρμονική γραμμή στο χώρο θα έχεις και πάλι ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, προσπάθησε το κρεβάτι να είναι σε ίδιο ύψος με τα κομοδίνα σου. Τέλος, εννοείται πως από την κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να απομακρύνεις οτιδήποτε αχρείαστο! Πέρα από χωροταξικό είναι και θέμα χαλάρωσης!

Read More

And More