Πίσω στην κορυφή της σελίδας
03.05.2011 | 00:55

Μαρίνα: "Θα ήθελα να πάρω 4-5 κιλά. Το βάρος μου είναι κάτω από το κανονικό"

Μαρίνα: Θα ήθελα να πάρω 4-5 κιλά. Το βάρος μου είναι κάτω από το κανονικό
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το site σας. Θα ηθελά να ρωτήσω πως μπορώ να πάρω 4 με 5 κιλά; Το βάρος μου είναι κάτω από το κανονικό...
Μαρίνα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρώτα απ΄ όλα, θα πρέπει να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας παθολογικής, ψυχολογικής ή ορμονικής διαταραχής που προκαλεί το χαμηλό σωματικό βάρος.  Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ιστορικό του ατόμου. Αν ξαφνικά είχε κάποια απώλεια βάρους, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια πρόσφατη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή στον τρόπο ζωής, οπότε τροποποιώντας τις συνήθειες αυτές να μπορέσει να επανέλθει στο σύνηθες βάρος του. Σε κάθε περίπτωση, το χαμηλό σωματικό βάρος σημαίνει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Με άλλα λόγια, οι θερμίδες που προσλαμβάνονται ημερησίως από τις τροφές, είναι λιγότερες από αυτές που δαπανώνται.

Αρχικά προσπαθήστε να αυξήσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε με το να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα. Επίσης, κάθε γεύμα να το συνοδεύετε με ψωμί και τυρί που θα αυξήσουν τις συνολικές θερμίδες και αφήνουν τη σαλάτα για το τέλος του γεύματος, ώστε να μην τους δημιουργήσει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

Αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση υγρών με το φαγητό, καθώς και αυτά δίνουν το αίσθημα της πληρότητας του στομαχιού.

Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθούν αρκετά ενδιάμεσα σνακ: Καλές επιλογές αποτελούν τα γαλακτοκομικά σε συνδυασμό με φρούτα, οι ξηροί καρποί, τοστ σε συνδυασμό με χυμό ή γάλα. Παράλληλα, τα ελλιποβαρή άτομα μπορούν να αντικαταστήσουν μερικώς το νερό, με γάλα ή χυμό φρούτων ώστε να αυξηθεί και η θερμιδική τους πρόσληψη.
Βέβαια, οι γενικοί κανόνες της σωστής διατροφής εξακολουθούν να ισχύουν και σε αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή, τα λιποβαρή άτομα θα πρέπει να καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών στη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, η διατροφή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη σε λιπαρά, καθώς η αύξηση βάρους θέλουμε να γίνει με όσο το δυνατόν πιο σωστό τρόπο και όχι με την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποφεύγονται και τροφές πλούσιες σε λιπαρά, κακής ποιότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Τέλος, για να υπάρχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί και με την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα άσκησης με βάρη και αντιστάσεις, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας κατά την αύξηση του σωματικού βάρους.
Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10