Προσπαθείς αλλά δεν χάνεις κιλά; Χάνεις και τα ξαναπαίρνεις; Οι ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις σου…

Μας ρωτάτε για τον τρόπο που θα χάσετε αποτελεσματικά κιλά. Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το φυσιολογικό σας βάρος. Οι ειδικοί απαντούν σε όλες σας τις απορίες.

“Γεια σας! Είμαι 20 χρονών, 54 kg και με ύψος 1.52.
Θέλω να χάσω 6 κιλά για να έρθω στο επιθυμητό μου βάρος (47-48kg). Πόσα κιλά πρέπει να είμαι σύμφωνα με το ύψος μου και το βάρος μου; Προσέχω την διατροφή μου και παράλληλα άρχισα και γυμναστήριο. Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για να χάσω πιο γρήγορα το βάρος μου;”
Ευαγγελία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σύμφωνα με την εξίσωση του Hamwi το ιδανικό σας βάρος προσδιορίζεται στα 47 κιλά! Ωστόσο ο ρεαλιστικός στόχος μείωσης βάρους προσδιορίζεται στην απώλεια 4 κιλών. Καλό είναι να δώσετε έμφαση όχι στο να χάσετε γρήγορα κιλά, αλλά στο να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια λίπους, η οποία θα σας εξασφαλίσει και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Δώστε έμφαση στην αυξημένη πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά) και στην κατανάλωση 2-3 ποτηριών πράσινο τσάι καθημερινά. Αποφύγετε το βραδινό γεύμα και μη μένετε νηστική για πολλές ώρες! Καταναλώνετε μικρή ποσότητα φαγητού, χωρίς να παραλείπετε καθημερινά την πρόσληψη 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών.
Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
“Καλησπέρα. Θέλω να δοκιμάσω τη μεσογειακή διατροφή. Έχω βρει τις ποσότητες που προτείνονται, αλλά πόσο πρέπει να τρώω για να αδυνατίσω; Είμαι 72 κιλά και θέλω να χάσω 8 κιλά.
Είμαι 35 ετών και έχω υπερινσουλιναιμία (παίρνω Glucofree).
Σας ευχαριστώ.”
Ελένη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Λόγω υπερινσουλιναιμίας είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να μην υπάρχουν έντονες αυξομειώσεις βάρους.
Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της μέρας πρέπει να λαμβάνετε τις ακόλουθες μερίδες από κάθε ομάδα τροφίμου:
– 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
– 100γρ. κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή 200γρ όσπρια ή λαδερά
– 2-3 φρούτα
– 3-5 μερίδες λαχανικά (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι του τσαγιού)
– 6-9 μερίδες ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά
*1 μερίδα = 1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 κράκερς = ½ κουλούρι θες/κης = 1/3 φλ. Ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα δημητριακών = ½ φλ. Δημητριακά πρωινού = 1 μέτρια βραστή πατάτα = 2 μπισκότα
– 8-12 ποτήρια υγρά
– 2 αυγά την εβδομάδα
Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τις διατροφές/ δίαιτες που επιτρέπουν 3 γεύματα την ημέρα. Από έρευνες που έχω ψάξει, έχει επιπλέον ειπωθεί ότι ίσως και να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά σε άτομα παχύσαρκα και όχι απλά υπέρβαρα. Μήπως θα μπορούσατε να μου παρουσιάσετε ένα τέτοιο τύπο δίαιτας;
Όσες φορές δοκίμασα να κάνω 5 γεύματα τη μέρα απέτυχα, γιατί όλη μέρα σκεφτόμουν τι θα φάω σε 3 ώρες. Οπότε ελπίζω τα 3 γεύματα να βοηθήσουν.
Σας ευχαριστώ.”
Μαίρη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις σχετικά με το πόσα γεύματα την ημέρα είναι καλό να ακολουθεί κανείς διίστανται. Πολλοί διαιτολόγοι και επιστήμονες υγείας υποστηρίζουν πως τα 5-6 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2-3 σνακ) είναι ο πλέον ιδανικός τρόπος διατροφής ενώ πολλοί, επίσης, συστήνουν τον καταμερισμό της ημερήσιας πρόσληψης τροφής σε 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό).
Το ιδανικό για τον καθένα είναι να ακολουθήσει ένα πλάνο διατροφής το οποίο να προσαρμόζεται στις ανάγκες του και τις συνήθειές του. Το “μυστικό” είναι να τρώμε όταν πεινάμε, όταν δηλαδή, νιώθουμε το στομάχι μας άδειο (προσοχή όχι όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να “λοιμοκτονούμε”!) χωρίς όμως να καταφεύγουμε υπερβολές (κυρίως υπερφαγίας).
Η απώλεια βάρους έχει να κάνει με το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε καθημερινά. Ακόμα και αν κανείς ρυθμίσει τα γεύματα του ανάλογα με τις συνήθειες του, δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην προσπάθειά του αν προσλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων από αυτόν που του αντιστοιχούν για να χάσει βάρος.
Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
“Καλημέρα σας! Είμαι 64 κιλά και έχω ύψος 1,63. Πόσα κιλά πρέπει να χάσω για να έχω φυσιολογικό βάρος;”
Κατερίνα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αγαπητή Κατερίνα,
Σύμφωνα με τα λιγοστά στοιχεία ο δείκτης μάζας σώματος σου είναι 24kg/m2 που αντιστοιχεί σε απόλυτα φυσιολογικό βάρος. Όμως τα στοιχεία αυτά δεν αρκούν για να σε κατευθύνω σωστά εφόσον δεν γνωρίζω ούτε την ηλικία σου, ούτε τη σύσταση του σώματός σου. Μπορεί δηλαδή να έχεις ένα φυσιολογικό βάρος αλλά το ποσοστό λίπους σε αυτό να είναι αυξημένο.
Για να ξεκινήσεις σωστά την προσπάθειά σου και να είσαι σίγουρη για το στόχο τον οποίο θα θέσεις θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς κάποιον διατροφολόγο-διαιτολόγο και να εντοπίσετε το ποσοστό λιπώδους μάζας που υπάρχει στο σώμα σου, της μυϊκής μάζας σου και τα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού σου. Ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, κατανάλωσε πολύ νερό συνδύασε με άσκηση και θα έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.
Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

“Καλησπέρα. Είμαι 1,78 και τώρα ζυγίζω 82 κιλά. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω χάσει 2 φορές από 14 κιλά μόνη μου και μετά τα ξαναπαίρνω. Την πρώτη φορά τα έχασα με διατροφή και τη δεύτερη έτρωγα ελάχιστα. Μόνο μπισκότα χωρίς καθόλου φαγητό. Όταν ξεκίνησα να τρώω έστω και λίγο, άρχισα να παχαίνω συνεχώς. Τώρα θέλω πάλι να τα χάσω, αλλά προσπαθώ με διατροφή και δεν μπορώ. Δεν μπορώ να τα χάσω με τίποτα.”
Άτζυ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το φαινόμενο γιο-γιο, γνωστό και ως «ανακύκλωση» του βάρους, αφορά στην απώλεια κιλών και τη σταδιακή επανάκτησή τους. Αυτές οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι μικρές (της τάξης των 3-5 κιλών κάθε φορά), αλλά και μεγαλύτερες (π.χ. 10 ή και περισσότερα κιλά). Στην τελευταία περίπτωση, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία.
Αν και δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες για τις συνέπειες της «ανακύκλωσης» του βάρους στην υγεία, καθώς και τον ακριβή μηχανισμό αυτού του φαινομένου, εντούτοις μερικές από αυτές επισημαίνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ακόμη και όταν αφορούν την «ανακύκλωση» μόλις 5 κιλών. Επίσης, ορισμένες έρευνες συσχετίζουν το φαινόμενο γιο-γιο με την εξασθένιση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια, οι ειδικοί τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να διατηρεί κάποιος το βάρος του, ακόμη και αν έχει λίγα παραπανίσια κιλά, παρά να αδυνατίζει και να ξαναπαχαίνει.
Προκειμένου να βελτιώσεις το μεταβολισμό σου ξεκίνα καθημερινά να γυμνάζεσαι (μισή ώρα είναι αρκετή) και προσπάθησε να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα ώστε να κάνεις συνέχεια καύσεις. Ο αποκλεισμός τροφίμων και η μονοφαγία σου στερεί θρεπτκά συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Μην παραλείπεις πρωινό, κατανάλωσε μικρές ποσότητες από όλα τα τρόφιμα, πίνε πολλά υγρά και μείωσε την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης και γλυκών.
Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
“Γειά σας. Έχω 1.75 ύψος και είμαι 68 κιλά. Ενώ γυμνάζομαι και προσπαθώ κι τρώω κανονικά, χωρίς υπερβολές εδώ και δύο μήνες, έχω χάσει μόνο 1 κιλό. Χάνω αρκετά δύσκολα οπότε, τι άλλο μπορώ να κάνω για να χάσω 4 κιλά;
Ευχαριστώ”
Γεωργία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Επειδή το βάρος σας είναι κοντά στο ιδανικό σας, τα κιλά αυτά είναι πιο δύσκολα να χαθούν και θέλει περισσότερο χρονικό διάστημα. Επίσης, επειδή γυμνάζεστε μπορεί να έχει αυξηθεί ή μυϊκή σας μάζα και γιαυτό να μην φαίνεται το αποτέλεσμα στη ζυγαριά.
Ο περιορισμός της τροφής απλά δεν αρκεί γιατί μπορεί να παραλείπετε ολόκληρα γεύματα από τις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες όπως το πρωινό. Καθημερινά βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε 5 γεύματα, 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, επαρκή ποσότητα υγρών, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών και οι ποσότητες του φαγητού σας είναι μικρές.
Ωστόσο, αν βλέπετε ότι συνεχίζετε την προσπάθεια και δεν έχετε αποτέλεσμα καλό είναι να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού για τη μέτρηση του μεταβολισμού σας, την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνήθειων.
Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Read More

And More