Πίσω στην κορυφή της σελίδας
31.08.2010 | 07:15
Εβίτα Τσιλοχρήστου Tweet me @evitatsi

Κάπνισμα: Πάμε για δεύτερο γύρο μέτρων που θα γίνουν... καπνός;

Κάπνισμα: Πάμε για δεύτερο γύρο μέτρων που θα γίνουν... καπνός;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από κείνη τη ζεστή μέρα της 1ης Ιουλίου 2009, που "εφαρμόστηκε" ο νόμος της “καπνοαπαγόρευσης”, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου . Κι όμως είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Οι 'Ελληνες δεν συμβιβάστηκαν, οι καταστηματάρχες κάνουν τα στραβά μάτια γιατί δεν θέλουν να δουν τον ήδη χαμηλό τζίρο τους να πέφτει κι άλλο και η πλέον Υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προχώρησε στο plan B , αφού είχε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτεί το κάπνισμα παντού, όπως κι αποφασίστηκε να ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου!  
 

Ας δούμε τι έγινε όλο αυτό το χρόνο που υποτίθεται πως το κάπνισμα απαγορευόταν. Ρεπόρτερ του ΤL!fe έκανε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με τη φίλη της και τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι και δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να βγάλει το ρεπορτάζ. Παντού απαγορεύεται και παντού επιτρέπεται ένα τσιγαράκι. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να βρει καφετέρια για μη καπνίζοντες.
 
Σταση πρώτη: Βοτανικός-πρακτορείο ΠΡΟ.ΠΟ
Με το που μπαίνουμε στο προπατζίδικο μας καλωσορίζει ένα κύμα καπνού. Στους πάγκους δεν υπάρχει ούτε ένα τασάκι αλλά όλοι καπνίζουν! Μα πού ρίχνουν τις στάχτες και τα αποτσίγαρα; Σε πλαστικά -αντιαισθητικά- ποτήρια με νερό. Υποκρινόμαστε ότι δεν το προσέξαμε και ρωτάμε το τον υπεύθυνο αν επιτρέπεται το κάπνισμα! “Φυσικά και επιτρέπεται.Που απαγορεύεται;” μας λέει γελώντας και μας δίνει το ένα μικρό ποτήρι με νερό. “Ορίστε και το τασάκι σας” ΣΥΝΤΑΓΜΑ MAC DONALDS
Πεινάσαμε λίγο και είπαμε να φάμε κάτι πρόχειρο. Όσο περιμέναμε όμως είπαμε να ανάψουμε ένα τσιγάρο. Για να είμαστε πιο προκλητικές το ανάψαμε κάτω από την ταμπέλα που έλεγε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα μπροστά στα μάτια προσωπικού αλλά και πελατών. Δεν μας είπε κανείς τίποτα.

ΕΡΜΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ CAFE:
Επιτέλους βρήκαμε μια καφετέρια που διέθετε έναν πολύ μικρό χώρο για τους μη καπνίζοντες. Κάτσαμε και πάνω στο τραπέζι μας υπήρχε ένα ασημί non-smoking ταμπελάκι να μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ανάψουμε τσιγάρο. Το αγνοήσαμε όμως. Ανάβουμε τσιγάρο. Έρχεται ο σερβιτόρος να μας φέρει τον κατάλογο. Βλέπει ότι καπνίζουμε δεν λέει τίποτα. Λέμε δεν θα το πρόσεξε. Παίρνουμε από την μεριά για τους καπνίζοντες ένα τασάκι και το τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι μας δίπλα από το non-smoking. Ο σερβιτόρος έρχεται ξανά για να μας πάρει παραγγελία. Βλέπει το τασάκι και αντί να μας κάνει παρατήρηση, παραμερίζει το no smoking ταμπελάκι. Τώρα αποκλείεται να μην το είδε. Όταν μας έφερε τους καφέδες δεν κρατηθήκαμε άλλο και τον ρωτήσαμε γιατί δεν μας λέει τίποτα που καπνίζουμε στη μεριά των μη καπνιζόντων. Και απαντά: <<Δεν το είδα. Έχω πολλά στο κεφάλι μου>>. Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που όταν με είδε με την κάμερα να τραβάω πλάνα με το non-smoking και το τσιγάρο γέλασε και είπε <<τα πειστήρια του εγκλήματος>>.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΓΚΑΖΙ:
Στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχε σε καμία καφετέρια χώρος για τους μη καπνίζοντες. Πήγαμε να ρωτήσουμε τους υπεύθυνους για ποιο λόγο γίνεται αυτό και σε γενικές γραμμές μας είπαν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται και πως όπου και να κάτσεις ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάτσει κάποιος δίπλα σου και να ανάψει τσιγάρο.

Ο Μπεχράκης Παναγιώτης, πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής κατά του καπνίσματος δήλωσε μετά τα πρώτα μέτρα στο TLIFE.
"Είδατε τα χάλια μας. Εμείς έχουμε ζητήσει να μην υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο γιατί στη πράξη καταπατήθηκε. Είναι τελείως παράνομο να ανάβουμε τσιγάρο σε κλειστούς χώρους. Η εφαρμογή του νόμου είναι ζήτημα της πολιτείας. Πρέπει να καλλιεργήσουμε την σωστή πολιτική βούληση. Πρέπει να εξαλειφθεί το παθητικό κάπνισμα στους χώρους μαζικής εστίασης και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις γιατί οι εξαιρέσεις αυτές κατηστρατηγούν την ουσία της νομοθεσίας. Στον χώρο της διασκέδασης πρέπει να αναπνέουμε καθαρό αέρα όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αν θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει τριτοκοσμική ας συνεχίσουμε έτσι. Ο νόμος όμως ισχύει. Οι εν λόγω κύριοι είναι παράνομοι και πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο."

O Τσάκος Γιάννης, πρόεδρος πανελλήνιας ένωσης εστιατόρων, ενώ το Μάρτιο δήλωνε στο TLIFE πως είναι δύσκολο να διώξεις κάποιον από το μαγαζί σου επειδή καπνίζει και αν και δεν ήταν κατά του νόμου έπαιρνε την ευθύνη να τιμωρηθεί με πρόστιμο ο ίδιος επειδή κάποιος πελάτης του κάπνιζε, τώρα τα πράγματα αλλάζουν και λέει:  
''Θα το βάλουμε στις ταμπέλες μας, θα το γράψουμε στους καταλόγους, θα πούμε στους πελάτες να μην καπνίζουν αλλά δεν μπορώ αν κάποιος δεν πειθαρχεί, να του φέρω τη δημοτική αστυνομία που μου λέει, γιατί εγώ αυτό τον πελάτη τον έχω απόλυτη ανάγκη. Είναι λίγος ο κόσμος που ανεβαίνει στα μαγαζιά και είναι πολλή δύσκολη η θέση μας. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα με το πελάτη. Θα μπουν πολλά λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μείνουν πολλές οικογένειες στο δρόμο ''.

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων επικοινωνήσαμε και με εστιατόρια και μας είπαν την άποψή τους. Υπεύθυνος εστιατορίου στο εμπορικό κέντρο Escape στο Ίλιον αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα μειώσουν σε κάποιο βαθμό την πελατεία τους, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι πολίτες θα προσαρμοστούν με τα μέτρα. "Εμείς είχαμε εφαρμόσει από την αρχή την απαγόρευση του καπνίσματος στο χώρο του εστιατορίου, αλλά είχαμε μεγάλο εξωτερικό χώρο με ομπρέλες που μπορούσαν να εξυπηρετήθουν όσοι καπνίζουν", αναφέρει ο καταστηματάρχης και προσθέτει: "Στην αρχή μέχρι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τι γίνεται θα υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις και πτώση του τζίρου. Αλλά αυτό θα φτιάξει γρήγορα, αρκεί να εφαρμοστεί παντού."

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από τα καταστήματα φρόντισαν να ανακαινήσουν τους χώρους τους και να φτιάξουν τις άδειες τους, προσθέτοντας ηλεκτρικές οροφές που θα μετατρέπουν το κάθε κατάστημα σε ανοιχτό χώρο. Αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν πρόκειται να εξυπηρετούν τα καταστήματα το χειμώνα. Ωστόσο, αυτό που μετρά είναι το τι γράφεται στην άδεια. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνεται με τους απρόοπτους ελέγχους μέσα στο χειμώνα;

Εσύ συμφωνείς με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος; Πιστεύεις πως θα επικρατήσουν αυτή τη φορά τα απαγορευτικά μέτρα ή θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές;

Ρεπορτάζ: Καλλιόπη Γεωργοπούλου, Νατάσσα Στρόβιλα
 


 

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 11:59

Check this
Me, Myshelf and I με την Κορίνα Βρούσια! Τι καλλυντικά θα βρεις στο σπίτι μιας beauty addict που αγαπά τα ταξίδια;
THIS WEEK! Τι φόρεσαν οι επώνυμες; Ψήφισε την πιο καλοντυμένη!
ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!
Χριστούγεννα ήρθαν πάλι: Κάνε ένα “δώρο” στο σπίτι σου με αυτά τα εκπληκτικά γιορτινά trends!
Top 10