Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.06.2010 | 00:00

Μήπως δεν σου φέρεται σωστά;

Μήπως δεν σου φέρεται σωστά;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Μήπως είναι πολύ εγωιστής; Μήπως πιστεύει ότι όλα τα λάθη τα κάνεις εσύ, ενώ εκείνος είναι τέλειος;

Ήταν ωραίος. Αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά με την συμπεριφορά του. Νόμιζε ότι του ανήκει ο κόσμος, ότι είμαι υποχρεωμένη να τον “υπηρετώ”, ότι ήταν τιμή μου που ήτανε μαζί μου. Παρακαλώ;
Είχε μια περίεργη συμπεριφορά. Αδιανόητα εγωιστής και φυσικά... είχε πάντα δίκιο. Ισχυρογνώμων μέχρι εκεί που δεν πάει. Ξενοκοιτούσε, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι δεν κοιτούσε γιατί του άρεσαν οι άλλες γυναίκες, αλλά γιατί ήθελε να δει αν τον κοιτάνε. Ήταν σίγουρος ότι τον κοιτάνε. Και κάποια στιγμή, σε κάποιον καυγά μου είπε το θεϊκό: “μα όλες οι γυναίκες με θέλουν!”. Σοκ! Το πίστευε! Κι άλλο σοκ!

Η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου με βοήθησε αρκετά και ευτυχώς γιατί κόντευα να τρελαθώ, πίστευα ότι εγώ πάντα κάνω κάτι λάθος. “Συνήθως οι νάρκισσοι είναι γοητευτικά, διασκεδαστικά και επιτυχημένα άτομα, ενώ πολλοί από αυτούς είναι και διάσημοι. Στην παρέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστοι, συμμετέχουν σε κάθε είδους συζήτηση, με στόχο να γίνουν το επίκεντρο. Όταν νιώσουν ότι αυτό το έχουν εξασφαλίσει, συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά. Χρειάζονται όλα όσα μπορείς να τους δώσεις και κυρίως το θαυμασμό σου για την εικόνα τους”. Ναι, ναι!

“Μπορεί να τους δούμε επαγγελματικά επιτυχημένους αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν επαγγελματικά εξαιτίας του φόβου τους να ριψοκινδυνέψουν σε συναγωνιστικές καταστάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος και να αποτύχουν” συμπληρώνει η ψυχολόγος.

Και συνεχίζει “μοιάζουν να είναι ηθοποιοί στο θέατρο της ζωής τους. Ψεύδονται ακόμη και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, εφόσον έχουν την ικανότητα να επαναπροσαρμόσουν ακόμη και βιώματα από το παρελθόν τους, προκειμένου να ωραιοποιήσουν την εικόνα τους. Δεν θα παραδεχτούν ποτέ το λάθος τους και δεν θα ζητήσουν συγνώμη. Αν κάτι δεν πάει καλά θα παίξουν το ρόλο του θύματος, μεταβιβάζοντας πολύ εύκολα την ευθύνη σε άλλους”. Εμένα θα μου πεις; Ποια συγνώμη, ποιο λάθος; Ο τέλειος άντρας δεν κάνει λάθη.

“Δεν μπορούν να έρθουν πολύ κοντά συναισθηματικά με κάποιον γιατί στην ουσία δεν μπορούν να αγαπήσουν ούτε τον εαυτό τους. Αγαπούν την εικόνα τους -ένα εξιδανικευμένο άτομο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει”. Και από ότι είπε η κ. Μίνου τα άτομα αυτά έχουν εύθραυστη αυτοεκτίμηση και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κριτική των άλλων. “Πληγώνονται εύκολα, νιώθουν ταπεινωμένα και άδεια και ενδεχομένως μπορεί να αντιδρούν με έντονη οργή και αντεπίθεση” τονίζει η ψυχολόγος και τώρα εξηγούνται όλα!

Προσπαθούσα τόσο καιρό να καταλάβω τι κάνω λάθος. Η λογική μου με είχε εγκαταλείψει. Κι εκείνα τα αδικαιολόγητα ξεσπάσματα θυμού τώρα μοιάζουν να έχουν επιτέλους εξήγηση. Την είχε δει πολύ με την πάρτι του!
 
Τσέκαρέ τον
 
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ντόρα Μίνου τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι τα εξής:

-Η έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου που έχουν για τον εαυτό τους
-Η έντονη ανάγκη τους για θαυμασμό
-Η αδυναμία τους να αναγνωρίσουν και να νιώσουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων
-Φαντασιώνουν ιδιαίτερη επιτυχία, δύναμη, εξυπνάδα, ομορφιά ή ιδανική αγάπη
-Πιστεύουν ότι είναι μοναδικά και ξεχωρίζουν κι ότι πρέπει και οι συναναστροφές τους να είναι ισάξιες
-Πιστεύουν ότι οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθούν ή να συμμορφώνονται στις δικές τους προσδοκίες
-Εκμεταλλεύονται τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους
-Συχνά φθονούν τους άλλους ή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους φθονούν
-Εμφανίζουν αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση

της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Ντόρας Μίνου
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Πες τη γνώμη σου

Πείτε μας...

Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
λέγεται ΤL!fe...

Top 10