Πίσω στην κορυφή της σελίδας
16.03.2011 | 23:11

Σκέφτεσαι να πάρεις σκύλο; Διάβασε τι πρέπει να λάβεις υπόψην σου πριν αποφασίσεις...

Σκέφτεσαι να πάρεις σκύλο; Διάβασε τι πρέπει να λάβεις υπόψην σου πριν αποφασίσεις...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κάθε φορά που βλέπεις ένα κουτάβι σου είναι τόσο δύσκολο να αντισταθείς στη σκέψη να το πάρεις μαζί σου στο σπίτι. Έτσι όπως σε κοιτάει με τα ματάκια του, οι χαρές που σου κάνει... Και μπαίνεις στον πειρασμό!

Τα πράγματα δεν είναι όμως τόσο απλά. Ένας σκύλος είναι μεγάλη ευθύνη. Είναι ένα ζωντανό και έχει και τις ανάλογες απαιτήσεις, οι οποίες δεν τελειώνουν στα χάδια και στις αγκαλιές.

Υπάρχουν κάποια πράγματα λοιπόν που πρέπει να λάβεις πολύ σοβορά υπόψην σου πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση και ο κτηνίατρος Σπύρος Στεφανίδης σε βοηθάει...

1. “Καταρχήν πρέπει να είσαι σίγουρη ότι θέλεις σκύλο, για να μην βαρεθείς”.
Μην παρασύρεσαι. Χρησιμοποίησε και τη λογική σου. Δες το μακροχρόνια. Πολλά από τα αδέσποτα που βλέπουμε στους δρόμους είναι από κάποιους ανεύθυνους που λειτούργησαν αυθόρμητα και όταν βαρέθηκαν άφησαν ένα ζωντανό στο δρόμο... Τόσο λάθος!

2. “Ο σκύλος απαιτεί χρόνο και φροντίδα γιατί είναι ένα ζωντανό μέλος της οικογένειας”.
Δεν μιλάει, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόνο του. Είναι απόλυτα εξαρτημένο από εσένα. Είσαι σίγουρη ότι διαθέτεις το χρόνο, την όρεξη και τη διάθεση;

3. “Πρέπει να τον ταΐζεις, να του αλλάζεις το νερό, να τον πηγαίνεις βόλτα για να κάνει το πιπί του και να τρέξει ελεύθερα. Πρέπει να τον πηγαίνεις βόλτα για να ξεδίνει και να έχει καλή άσκηση”.
Η βόλτα είναι ανάγκη ενός σκύλου. Το να είσαι κουρασμένη και να βρίσκεις δικαιολογίες του τύπου “κάνει πολύ κρύο” δεν αρκούν... Το σκυλί πρέπει να βγει.

4. “Εκτός από τις υποχρεώσεις που έχεις, θα πρέπει όσο υγιές και αν φαίνεται, να το πηγαίνεις στον κτηνίατρο να το ελέγξει. Μήπως έχει κάτι που μπορεί να μολύνει άλλα ζώα ή ανθρώπους”.
Μην στέκεσαι στην εικόνα, μην κρίνεις μόνη σου... Το ότι “φαίνεται” δεν σημαίνει και ότι είναι υγιές.

5. “Αν λείπεις πολλές ώρες και αναρωτιέσαι αν μπορεί να μένει μόνο του το σκυλί... θα σου πω ότι εξαρτάται από το πού μένει το σκυλί όσο λείπεις. Αν δηλαδή μένει στον κήπο, αν υπάρχει κάποιος να το περιποιείται και να το φροντίζει. Ο κάθε άνθρωπος κοιτάει αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχεις ένας σκύλος”.
Γιατί να έχεις ένα σκυλί συνέχεια κλεισμένο μόνο του σε ένα διαμέρισμα;

6. “Σημαντικό είναι επίσης το τι σκύλο παίρνεις και για ποιο λόγο τον παίρνεις. Δεν μπορείς να πάρεις ένα λυκόσκυλο και να το βάλεις στο διαμέρισμα γιατί αν δεν ξεδώσει θα γίνει πάρα πολύ νευρικός, θα κάνει ζημιές, θα γαβγίζει και θα ξεσηκώσει όλη την γειτονιά. Επίσης, δεν μπορείς να έχεις ένα μπουλντόγκ μέσα στο σαλόνι και κάθε τόσο να καθαρίζεις τα σάλια του. Ούτε θα πάρεις ένα πολύ μικρό σκυλάκι και θα το έχεις έξω γιατί δεν θα αντέξει. Διαλέγεις. Θέλεις να έχεις μέσα τον σκύλο ή έξω;”
Μην κρίνεις λοιπόν την επιλογή σου από το τι σκύλο “ονειρεύεσαι”, αλλά δες κι αν πρακτικά μπορείς να στηρίξεις την επιλογή σου.

7. “Για να διαλέξεις ένα σκύλο πρέπει να προσέξεις τα εξής: να είναι ζωηρός, να μην είναι αδύνατος, να μην είναι κολλημένο το τρίχωμά του αλλά να φαίνεται γερό και γυαλιστερό, να είναι υγρή η μυτούλα του και τα μάτια του καθαρά χωρίς καταρροή”.
Κι αν αποφασίσεις να πάρεις σπίτι σου εκείνο το ζωντανό που βρήκες αδέσποτο στο δρόμο φρόντισε πριν από όλα να το πας στον κτηνίατρο.

8. “Πάρα πολύς κόσμος κοιτάζει μια τοκετοομάδα, όλη την γέννα δηλαδή, γιατί κάποιο από αυτά έρχεται κοντά σου και σε πλησιάζει. Ο καθένας διαλέγει όποιο θέλει”.
Όποιο σου κάνει “κλικ”...

Αρκεί να έχεις σκεφτεί σοβαρά και να έχεις καταλήξει ότι όντως είσαι έτοιμη να πάρεις σκύλο. Είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται τόσα σκυλάκια κλεισμένα σε τέσσερις τοίχους, είναι κρίμα να κυκλοφορούν τόσα αδέσποτα γιατί κάποιοι αποφάσισαν αργά ότι δεν μπορούν!
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Πες τη γνώμη σου

Πείτε μας...

Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
λέγεται ΤL!fe...

Top 10