Site icon TLIFE

“Είμαι σε απόγνωση με την συμπεριφορά του 19χρονου γιου μου”

Έχεις απορίες και ερωτήσεις που χρειάζονται τη γνώμη ειδικού; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά! Αυτή τη φορά η κ. Μαυράκη απαντά στην ερώτηση μιας ανήσυχης και αγχωμένης μητέρας:

Ερώτηση
“Καλημέρα, είμαι σε απόγνωση με την συμπεριφορά του 19χρονου γιου μου. Ένα τόσο ψυχικά καλό παιδί και τόσο έξυπνο. Με έντονη εφηβεία, πριν 1 χρόνο χώρισε με το κορίτσι του με το οποίο είχε κολλήσει πολύ λόγω του ότι ήταν και η πρώτη του σεξουαλική επαφή. Χώρισαν αφού όλο τσακωνόντουσαν. Ο χαρακτήρας του άλλαξε και έγινε στο σπίτι επιθετικός και με απαίσιο λεξιλόγιο. Ήταν η χρονιά που έδινε πανελλήνιες και με πολύ κόπο αλλά και καυγάδες έντονους λόγο της απαράδεκτης συμπεριφοράς που είχε αρχίσει να έχει. Τελικά πέρασε στις πανελλήνιες σε οικονομικό τμήμα σε ΑΕΙ Αθήνας. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι και αυτός κατά βάθος αλλά δεν έδειχνε και δεν δείχνει γενικά χαρούμενος. Με την σχολή δεν ασχολήθηκε καθόλου. Τελείωσε το 1ο εξάμηνο χωρίς να περάσει κανένα μάθημα με την υπόσχεση ότι κατάλαβε το λάθος του και θα ξεκινήσει από το 2ο να μπει σε ρυθμό. Το μόνο όμως που τον ενδιαφέρει είναι οι βόλτες του, οι φίλοι του, τα ψώνια του και η βολή του. Δεν ασχολείται με τίποτα απολύτως και η συμπεριφορά του είναι άξεστη. Τσακωνόμαστε συχνά και μας μιλάει πολύ άσχημα! Με απαράδεκτες κουβέντες. Δεν ξέρω τι να κάνω. Προβλήματα στο σπίτι δεν είχαμε ποτέ. Όλα καλά εκτός από κάποια καυγαδάκια που έχουν όλες οι οικογένειες ανά περιόδους. Το λάθος μου είναι ότι του τα κάνω όλα και δεν του χαλάω χατίρι έως τώρα και μου δείχνει ότι με εκμεταλλεύεται. Ο μόνιμη αντιπαράθεση που έχω με τον πατέρα του είναι ότι φταίω που δεν του χαλάω χατίρι. Και έχει δίκιο. Βοηθήστε με γιατί αισθάνομαι ότι χάνω το παιδί μου και την σχέση μου μαζί του. Έχω μπλοκάρει, δεν το πιστεύω ότι έχει γίνει έτσι. Σας ενημερώνω ότι όποιος τον γνωρίζει και όποιος τον ξέρει μου λέει τα καλύτερα και μου δίνει συγχαρητήρια για την ανατροφή που του έχω δώσει. Όλα τα αρνητικά γίνονται μέσα στο σπίτι. Λες και θέλει να μας εκδικηθεί για κάτι. Στενοχωριέμαι πολύ, βοηθήστε με”.

Απάντηση
Κατανοώ το άγχος και την ανησυχία σας καθώς η αλλαγή συμπεριφοράς του γιου σας είναι κραυγαλέα. Αυτό οφείλεται καθαρά στην εφηβεία, ηλικία κατά την οποία τα παιδιά βγάζουν τέτοια συμπεριφορά στους γονείς, δηλαδή θυμό, λόγω της πίεσης και της δυσκολίας που μπορεί να αντιμετωπίζουν σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως οι πανελλήνιες εξετάσεις και ο επαγγελματικός προσανατολισμός τους. Επειδή όμως η συμπεριφορά αυτή είναι πολύ έντονη και από ένα γράμμα ή ένα email δεν είναι εύκολο ένας ειδικός να κατανοήσει πλήρως και σε βάθος τι συμβαίνει, καλό θα ήταν να αναζητήσετε την επαγγελματική βοήθεια ειδικού ο οποίος θα διερευνήσει και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια αλλά και πιθανούς άλλους λόγους που μπορεί να κάνουν τον νεαρό να συμπεριφέρεται έτσι, π.χ. φιλικές ή αισθηματικές σχέσεις.

© 2024 tlife.gr