Site icon TLIFE

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στα email σας!

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στα email σας!
Μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που σε προβληματίζουν, που σε αγχώνουν και χρειάζεσαι την άποψη ενός ειδικού. Το TLIFE σου δίνει αυτή την ευκαιρία.

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη λοιπόν απαντά στις ερωτήσεις σας με σειρά προτεραιότητας…

Ερώτηση

Καλήμερα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχω 2 παιδάκια. Ο γιος μου είναι 5 χρονών και η κόρη μου είναι 9 μηνών. Το θέμα αφορά στον γιο μου. Είναι πολύ ζωηρός, δεν ξέρω τι να κάνω. Όταν βγαίνουμε έξω, π.χ σε ένα εστιατόριο ή σε μια καφετέρια τα κάνει όλα άνω κάτω. Μερικές φορές σέρνεται κάτω στο δρόμο. Ο σύζυγός μου και εγώ έχουμε κουραστεί ψυχολογικά, αλλά πιο πολύ εγώ γιατί τον έχω κάθε μέρα. Δεν έχω βοήθεια από κάποιον δυστυχώς γιατί μένουμε μακριά από τους γονείς μας. Υπάρχουν φορές που πνίγομαι, με πιάνει άγχος πανικού και νευρικότητα μαζί του. Σκέφτομαι πολλές φορές πότε θα μεγαλώσει και θα ηρεμήσει. Ασχολούμαι μαζί του όσο μπορώ βέβαια. Του αρέσει να γραφεί αριθμούς, γράμματα, έχει υπομονή σε αυτόν τον τομέα. Άλλα όταν δεν του κάνω όλα τα χατίρια μου φωνάζει, με βρίζει και μερικές φόρες μου επιτίθεται. Δεν ξέρω τι να κάνω… Ευτυχώς το μωρό είναι ήσυχο. Καμιά φορά σκέφτομαι μήπως τα κάνει όλα αυτά επειδή ζηλεύει….”
Απάντηση
Είναι βέβαιο ότι αυτό συμβαίνει και το παιδί διεκδικεί την προσοχή σας, με αρνητικό, βέβαια, τρόπο. Μιλήστε του κάποια ήρεμη, προσωπική σας στιγμή, κοιτάζοντάς το στα μάτια κι εξηγήστε του ότι τον αγαπάτε πάντα το ίδιο και περισσότερο, ότι το μωρό δεν πήρε κάτι από εκείνον κι ότι όσο πιο ήσυχος είναι τόσο καλύτερα θα μπορείτε να παίζετε και να ασχολείσθε μαζί του. Πείτε του ότι όταν είστε ξεκούραστη και ήρεμη, έχετε καλύτερη διάθεση και περισσότερη όρεξη για παιχνίδι. Οπωσδήποτε, μην ενδίδετε στους εκβιασμούς του αλλά και μην πανικοβάλλεστε!
Ερώτηση
Καλήμερα σας. Πριν δυο μέρες έμαθα ότι είμαι έγκυος και ο σύντροφός μου που μένουμε μαζί και είμαστε 1,5 χρόνο μου ζήτησε να το ρίξω. Είμαι 32 και είναι 41 καθώς έχει και ένα παιδί 11 ετών το οποίο εγώ αγκάλιασα, φρόντισα, αγάπησα σαν δικό μου και μου το αναγνωρίζει. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου γιατί μπορεί να τσακωνόμασταν αλλά πίστευα ότι υπάρχει αγάπη και μου είχε πει ότι ήθελε ένα παιδί δικό μας. Την άλλη μέρα μου είπε ότι έκανε λάθος και ότι τελικά το θέλει αλλά δεν με πείθει, δεν ξέρω γιατί, αλλά νιώθω ότι το κάνει με το ζόρι. Έφαγα μεγάλο χαστούκι αλλά θέλω να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου και να φύγω τώρα με το παιδί πριν αρχίσουν τα δύσκολα. Ευχαριστώ πολύ, Φιλάνθη.”
Απάντηση
Αγαπητή Φιλάνθη, μην αδικείς το σύντροφό σου για τη βιαστική, αρνητική του συμπεριφορά. Οι άντρες φοβούνται τις ευθύνες και τις αλλαγές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις αποδέχονται στη συνέχεια. Είναι υπέροχο αυτό που σου συμβαίνει, αλλά το μωρό προέρχεται και από τους δυο σας και χρειάζεται και το μπαμπά του. Δώσε μια ευκαιρία στο σύντροφό σου να αποδείξει τη γνησιότητα των αισθημάτων του, πριν αποφασίσεις να φύγεις.
Ερώτηση
Κυρία Μαυράκη, είμαι μαμά 3 παιδιών (αγόρι 10 ετών, κορίτσι 7,5 ετών και κορίτσι 6 ετών). Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τη μεσαία μου κόρη. Από πολύ μικρή, περίπου από την ηλικία των 18 μηνών, χτυπάει το κεφαλάκι της στο κρεβάτι εν ώρα ύπνου. Μεγαλώνοντας σταμάτησε να “χτυπιέται” αλλά μαζεύει το σώμα της μπρούμυτα και τρίβει το τριχωτό της κεφαλής της στο μαξιλάρι. Η παιδίατρος και η διευθύντρια του σχολείου που την στέλνω μου έχουν πει ότι θα το σταματήσει κάποια στιγμή και να μην γίνεται καμία αναφορά για το θέμα αυτό από κανέναν μας στο σπίτι. Αν συζητηθεί από τα αδέρφια της λέμε ότι τα μαλλιά της ανακατεύτηκαν στον ύπνο. Μήπως πρέπει να ζητήσω την συμβουλή παιδοψυχολόγου ή να περιμένω να το κόψει; Έχουμε προβληματιστεί πολύ σαν γονείς γιατί δίνουμε στα παιδιά μας όλη μας την αγάπη και αφοσίωση ισόμερη.”
Απάντηση
Νομίζω ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε πλέον σε ειδικό γιατί η κατάσταση δείχνει να παγιώνεται και όχι να ξεπερνιέται. Ο ειδικός θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και θα σας προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης.
Ερώτηση
Είμαι μητέρα δύο παιδιών 33 και 28 χρονών. Έχω άριστη σχέση με την πρώτη κόρη μου, με τον δε δεύτερο είμαστε σε μόνιμη κόντρα. Είμαι χωρισμένη μητέρα εδώ και 15 χρονιά. Μου επιρρίπτει συνέχεια ευθύνες και με κατηγορεί για το χωρισμό. Με κάνει μόνιμα να νιώθω ενοχές. Δεν ξέρω πως να τον αντιμετωπίσω. Πίστευα πως μεγαλώνοντας θα λογίκευε, αλλά τίποτα. Άλλοτε με επαινεί για την σωστή διαχείριση των οικονομικών και άλλοτε με κατηγορεί πως μόνο τα χρήματα με ενδιαφέρουν. Φροντίζει συνέχεια να νιώθω ενοχές. Τελευταία έπαψα να ασχολούμαι μαζί του, να δοκιμάσω και αυτήν την μέθοδο. Που να απευθύνω; Βοηθήστε με.”
Απάντηση
Ο γιος σας φαίνεται να αντιμετωπίζει πολλά προσωπικά θέματα, γι’ αυτό ξεσπά επάνω σας. Πιθανά, η συμπεριφορά του είναι διαφοροποιημένη μεταξύ της “καλής” πρωτότοκης και του “δύσκολου” δευτερότοκου κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα περισσότερο. Ζητείστε βοήθεια από ειδικό για το χειρισμό του θέματος κι αν χρειαστεί και μαζί με το γιο σας προκειμένου να βελτιώσετε τη σχέση σας.

© 2024 tlife.gr