Online flirting: Τι να προσέξεις και τι να αποφύγεις στο διαδικτυακό φλερτ

Είμαστε σπίτι, για να είμαστε υγιείς και η επικοινωνία γίνεται με τηλέφωνα και διαδίκτυο. Κάπως έτσι γίνεται και το φλερτ. Οι καινούριες γνωριμίες και το κλείσιμο του ματιού. Τα πράγματα όμως μπορεί να είναι ενδιαφέροντα, δεν είναι όμως πάντα και απλά και ασφαλή. Και η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για όλα εκείνα που πρέπει να έχεις κατά νου όταν φλερτάρεις online…

Μένουμε μέσα και ακολουθούμε τα μέτρα που έχουν υποβληθεί για να αυτοπροστατευτούμε αλλά και να πρoστατέψουμε τους αγαπημένους μας. Τι γίνεται όμως με όσους είναι μόνοι και αναζητούν μία διαδικτυακή συντροφιά για να σπάσουν τη μοναξιά τους;

Πράγματι το φλερτ μέσω ιντερνετικών εφαρμογών διευκολύνει στο να μην νιώθει κάποιος τόσο μόνος τις μέρες της απομόνωσης, αποτελώντας διέξοδο και στα δύο φύλα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως υπήρχε και προ κορωνοϊού μέσα από τα sites γνωριμιών και τις διάφορες εφαρμογές, δεν είναι κάτι καινούριο!

Σήμερα μάλιστα με την κοινωνική απομόνωση, νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να συνδεθούμε μεταξύ μας. Όπως ανέφερε η OkCupid, στο διάστημα 5-10 Μαρτίου, υπήρξε αύξηση 7% στις νέες συνομιλίες. Με την ανακοίνωση των πιο αυστηρών μέτρων στο εξωτερικό, η εφαρμογή Bumble από 8% ανέβηκε στο 23% γύρω στις 20 Μαρτίου. “Η κοινωνική απομάκρυνση δεν πρέπει να σημαίνει αποσύνδεση”, αναφέρει το γνωστό Tinder, όπου υπολογίζει πως οι χρήστες σε χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία είναι πιο ενεργοί από την έναρξη των περιορισμών και μετά. Επίσης, αναφέρει πως οι άνθρωποι κουβεντιάζουν online για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σαν ένα πιθανό σημάδι άνεσης στην διαδικτυακή επικοινωνία σε μια εποχή που η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο δεν είναι δυνατή ή τουλάχιστον, δεν συνιστάται. “Ο αριθμός των ημερήσιων μηνυμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10% έως 15% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο”, δήλωσε εκπρόσωπος του Tinder. “Ο αριθμός των ημερήσιων μηνυμάτων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ως μέρος μιας συνολικής ευρωπαϊκής τάσης, αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ η διάρκεια των συνομιλιών αυξήθηκε επίσης κατά 10% έως 30% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ” όπως ανέφερε και πως περισσότερο οι άνδρες έχουν γίνει “πιο φιλικοί” από πριν και πρόθυμοι να συνομιλήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με τρόπο που να ευνοεί τις ουσιαστικές συνομιλίες…

Φαίνεται λοιπόν πως οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι μία λύση στο «Μένουμε μέσα» αλλά και ένας τρόπος σύνδεσης επίσης, ενώ αντίθετα στα social media η αλληλεπίδραση παρουσιάζεται κυρίως κορωνο-κεντρική.

Σεξ από απόσταση
Ο Justin Lehmiller, ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey υποστηρίζει πως αν και είναι νωρίς ακόμη για να βγουν συμπεράσματα για τις εφαρμογές αυτές λόγω κορωνοϊού, είναι σαφές ότι όλη αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να αφήσει απέξω και τη συμπεριφορά μας. Έτσι, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα «επισκεφτούν» κλαμπ ταινιών εικονικής πραγματικότητας ή πορνό. Συμπληρώνει πως οι άνθρωποι που ζουν μόνοι είναι πολύ περισσότεροι από ότι ήταν κάποτε. Αν μάλιστα η καραντίνα κρατήσει καιρό, τότε και τα δεσμευμένα ζευγάρια που είναι μαζί στην απομόνωση ενδεχομένως θα θελήσουν να πειραματιστούν. Η πανδημία θα επισπεύσει ίσως την επανάσταση της σεξουαλικής τεχνολογίας χρονικά.

Παρόλα αυτά όμως, δεν παύουν να υπάρχουν και οι γνωστοί κίνδυνοι που έχουν αυξηθεί στις μέρες μας γνωρίζοντας πως ο κόσμος θα στραφεί στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE), καθώς οι κυβερνο-εγκληματίες εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορωνοϊού για να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Στην Αγγλία, ανά τρείς ώρες αναφέρεται μία περίπτωση απάτης μέσα από το online dating, ενώ στην Αυστραλία λίγο πριν τον ιό παρουσιάστηκαν περίπου 4.000 περιπτώσεις απάτης.

Τι να προσέξω;
-Να έχω ένα καλό σύστημα προφύλαξης στη συσκευή μου για να αποφύγω επιτήδειους που προσελκύουν θύματα με καλλίγραμμες γυναίκες ή άνδρες και με στόχο να “ψαρέψουν” τα στοιχεία μου και να εισβάλλουν σε πιο προσωπικά δεδομένα για να αποσπάσουν χρήματα με διάφορους τρόπους, ακόμη και εκβιαστικά.

-Να προσέξω το “sextortion” (σεξουαλικός εκβιασμός) όπου ο θύτης προσεγγίζει μέσα από διάφορες εφαρμογές κυρίως των social media με έναν ψεύτικο λογαριασμό και ένα ελκυστικό προφίλ (catfishing), δημιουργώντας μία σχέση εμπιστοσύνης με το θύμα του μέσα από επικοινωνία που παίρνει χρόνο-συναισθηματική κυρίως προσέγγιση και αφού δημιουργήσει μία “σχέση” με το θύμα ζητά σεξουαλικές εικόνες, βίντεο, κλπ, που το αποθηκεύει και καταγράφει. Το επόμενο βήμα είναι ο εκβιασμός.

-Δεν στέλνω δώρα ή χρήματα.

-Δεν στέλνω φωτογραφίες ή βίντεο που φαίνεται το πρόσωπο ή γενικότερα κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει την ταυτότητά μου ή θα έρθω σε δύσκολη θέση αν δημοσιοποιηθεί.

-Δεν γνωστοποιώ προσωπικά μου στοιχεία, όσο “φιλικά” και να νιώθω με τον συνομιλητή μου!

 

 

 

Read More

And More