Σουτιέν: Τι προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει; Πώς θα επιλέξεις το σωστό;

Πόση σημασία δίνεις στο σουτιέν σου -και δεν εννοώ από αισθητικής άποψης; Το ξέρεις ότι πρόκειται για μια αγορά στην οποία πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτική; Ναι, ξέρω, είναι το κομμάτι από το οποίο εξαρτάται το ντεκολτέ σου. Το κομμάτι από το οποίο εξαρτάται η εφαρμογή των ρούχων σου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό! Ξέρεις κάθε πότε πρέπει να αγοράζεις καινούριο; Τι προβλήματα μπορεί να σου δημιουργήσει; Πώς βρίσκεις το σωστό νούμερο; Από τι υλικό πρέπει να είναι;

Ο μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος Μπαγιώκος Βασίλειος μας εξηγεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ιδανικό σουτιέν για το στήθος και την υγεία μας, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ένα λάθος σουτιέν, αλλά και πως μπορείς να επιλέξεις το σωστό.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ
Εάν φοράς λάθος στηθόδεσμο (π.χ. μικρότερο νούμερο, πολύ στενό, με πολλή ενίσχυση κτλ), μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα υγείας στο σώμα σου. Ένας πολύ στενός στηθόδεσμος για παράδειγμα, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει παραμόρφωση ή και πόνους στο μαστό.

Άλλοι κίνδυνοι είναι:

1. Πόνος στην πλάτη
2. Πόνος στο στήθος
3. Εκδορές
4. Κακή στάση του σώματος
5. Δυσχέρεια στην αναπνοή
6. Δυσπεψία
7. Ακόμα και πονοκεφάλους

Θυμήσου πως η σωστή στήριξη του στήθους επηρεάζει άμεσα την υγεία της πλάτης. Το καλύτερο σημείο στήριξής του είναι μέσω της οσφυϊκής μοίρας και όχι μέσω της θωρακικής κοιλότητας, που μετατοπίζουν πολλές γυναίκες και προκαλεί κύρτωση της πλάτης.
Επίσης έχε υπόψην σου πως εάν σκύβεις μπροστά επειδή το στήθος σου δεν στηρίζεται σωστά, τότε ο τραπεζοειδής μυς υπερεκτείνεται και προκαλεί πονοκεφάλους. Γιατί όλες οι ρίζες των νεύρων προέρχονται από την πλάτη, οι στομαχικές διαταραχές και η κόπωση είναι συνήθη παραπροϊόντα της κακής υγείας της πλάτης. Το σουτιέν λοιπόν θα πρέπει να παρέχει στήριξη και άνεση χωρίς να προκαλεί πίεση. Για το λόγο αυτό, το σωστό μέγεθος καλό θα είναι να αποτελεί το βασικό κριτήριο όταν διαλέγεις σουτιέν.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΟΥΤΙΕΝ
Μην το θεωρείς απλά μια αγορά. Δώσε την απαραίτητη έμφαση, υπολόγισε το απαραίτητο μπάτζετ και…

1. Βρες το σωστό μέγεθος
Το νούμερο του στηθόδεσμου είναι συνδυασμός της περιμέτρου του θώρακα (βασικό μέγεθος) και του μεγέθους της cup- θήκης (διαβάθμιση μεγέθους).
Για να βρεις το δικό σου βασικό μέγεθος, μέτρησε με μια μεζούρα την περίμετρο του θώρακα, ακριβώς κάτω από το στήθος σου. Πρόσθεσε στη μέτρηση αυτή 12,5 εκατοστά και έχεις το νούμερό σου. Αν για παράδειγμα, η περίμετρός σου είναι μεταξύ 68 και 72 εκατοστών, το νούμερό σου είναι το 85, αν είναι μεταξύ 73 και 77, το νούμερό σου είναι το 90 κλπ.
– Για να βρεις τώρα τη διαβάθμιση μεγέθους, μέτρησε την περίμετρο του στήθους σου στο πιο φαρδύ σημείο. Για κάθε τρία εκατοστά περισσότερα από το βασικό μέγεθος, αλλάζεις βαθμίδα (Α, Β, C…) Έστω για παράδειγμα, ότι μια γυναίκα έχει περίμετρο θώρακα 80 εκατοστά, άρα βασικό μέγεθος 95 και περίμετρο στήθους 104. Συνεπώς, 104-95 = 9. Η σωστή διαβάθμιση μεγέθους είναι για αυτήν το C.

2. Δοκίμασε τον στηθόδεσμο

Βεβαιώσου ότι το σχέδιο που επέλεξες, εφαρμόζει πάνω σου τέλεια. Θυμήσου πως στον σωστό στηθόδεσμο, το στήθος γεμίζει τις θήκες χωρίς να βγαίνει έξω, το σημείο ανάμεσα στις θήκες εφαρμόζει στο δέρμα, το πίσω μέρος είναι στο ίδιο ύψος με το μπροστινό, δεν γίνονται “σακούλες” κάτω από τις μασχάλες, οι τιράντες δεν μαρκάρουν τους ώμους, ούτε χάσκουν στο πίσω μέρος αλλά βρίσκονται στα μισά των ώμων και είναι παράλληλες στην πλάτη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
– Καλό θα είναι να παίρνεις τα μέτρα σου πριν από κάθε αγορά στηθόδεσμου.
– Δοκίμασε το σουτιέν πριν το αγοράσεις προκειμένου να βεβαιωθείς ότι πρόκειται για το σωστό νούμερο.
– Προτίμησε στηθόδεσμους κατασκευασμένους από φιλικά για το δέρμα υφάσματα -κατά προτίμηση βαμβακερά.
– Καλό θα είναι να ανανεώνεις τους στηθόδεσμούς σου τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
– Απόφυγε τις πολύ λεπτές τιράντες, τις πολύ σκληρές μπανέλες και τα υπερβολικά ανορθωτικά σουτιέν. Το «μπρος στα κάλλη τι ‘ναι ο πόνος» έχει τα όριά του.
– Να βγάζεις πάντα τον στηθόδεσμο την ώρα του ύπνου.
– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και κατά το πλύσιμο, καθώς χρειάζεται πολύ καλό ξέβγαλμα του απορρυπαντικού.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More