Πίσω στην κορυφή της σελίδας
28.01.2011 | 23:20

Τα 8 σημάδια της εξαρτητικής σχέσης...

Τα 8 σημάδια της εξαρτητικής σχέσης...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η “σκλαβιά” μιας σχέσης μαρτυρά την ανεπάρκειά μας;
 
Η Αφροδίτη είχε ήδη κλείσει τα 32 κι ακόμα δεν τολμούσε να κάνει το μεγάλο βήμα “έξω” από το πατρικό σπίτι της. Έμενε με τους γονείς της και η σχέση που είχε με τη μητέρα της -θηλιά στο λαιμό- την καταδίωκε τόσο που δυσκολευόταν να κάνει αυτό που πραγματικά ήθελε. Δεν τολμούσε.

Ο Γιάννης είχε καταφέρει να μετακομίσει από το πατρικό, αλλά στα 37 του μένει ακόμα στη διπλανή πολυκατοικία, οι γονείς έχουν κλειδιά και μπαινοβγαίνουν -ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά του- χωρίς φυσικά να τον ενοχλεί θεωρώντας το φυσιολογικό. Του τηλεφωνούν τουλάχιστον δέκα φορές τη μέρα. Κι εκείνος άλλες τόσες. Άσχολείται μόνο με τις “οικογενειακές” υποχρεώσεις ξεχνώντας όλα -μα όλα- τα υπόλοιπα. Ακόμα και τις δικές του επιθυμίες.

Η Τάνια είναι κολλημένη με τον σύντοφό της. Καμία επαφή με τον εαυτό της, καμία επαφή με κανέναν άλλον. Ταγμένη εκεί. Προσπαθώντας σε υπερβολικό βαθμό να ικανοποιήσει όλα τα θέλω του, γατζωμένη πάνω του όλο το 24ωρο, ακυρώνοντας τα πάντα που δεν περιέχουν εκείνον μέσα. Έχουμε να τη δούμε μήνες...
 
ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
“Συνήθως ένα άτομο το οποίο αναπτύσσει μια σχέση εξάρτησης έχει μια έντονη ανάγκη να το φροντίζουν οι άλλοι και αυτό σταδιακά οδηγεί σε συμπεριφορές προσκόλλησης” εξηγεί η ψυχολόγος Νατάσσα Πατεράκη και σου δίνει τα χαρακτηριστικά...

1. Χαρακτηριστικό στοιχείο μας τέτοιας σχέσης είναι πως το άτομο προσπαθεί να ικανοποιεί σε υπερβολικό βαθμό τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου προκειμένου να είναι αποδεκτό και να μην το απορρίψει.

2. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ατόμου είναι ότι έχει δυσκολία να παίρνει καθημερινές αποφάσεις χωρίς τις συμβουλές και τη διαβεβαίωση από τους άλλους, κάτι το οποίο έχει ανάγκη σε υπερβολικό βαθμό.

3. Επίσης, έχει ανάγκη να αναλαμβάνουν οι άλλοι την ευθύνη για τους περισσότερους από τους μείζονες τομείς της ζωής του κι έχει δυσκολία να εκφράζει διαφωνία με τους άλλους, επειδή φοβάται ότι θα χάσει την υποστήριξη ή την αποδοχή τους.

4. Πιθανότατα, το άτομο να έχει δυσκολία να ξεκινά σχέδια και προγράμματα ή να κάνει πράγματα μόνο του περισσότερο εξαιτίας της έλλειψης αυτοπεποίθησης για την κρίση ή τις ικανότητές του παρά από έλλειψη κινητοποίησης ή ενεργητικότητας.

5. Συνηθίζει να κάνει υπέρμετρες προσπάθειες για να πάρει φροντίδα και υποστήριξη από τους άλλους μέχρι το σημείο να προσφέρεται να κάνει εθελοντικά πράγματα που του είναι δυσάρεστα ή να πιέζει τον εαυτό του ώστε να μην χάσει τη σιγουριά και την ασφάλεια που παίρνει από όλη αυτήν την κατάσταση.

6. Συμβαίνει συχνά το άτομο να μην νιώθει άνετα στην καθημερινότητά του ή να νιώθει ανήμπορο όταν είναι μόνο του, εξαιτίας υπερβολικών φόβων ότι είναι ανίκανο να φροντίσει τον εαυτό του και να χρειάζεται πάντα κάποιον δίπλα του να τον βοηθά και να τον καθοδηγεί.

7. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του εξαρτητικού ατόμου παρουσιάζεται όταν μια στενή σχέση τελειώνει και είναι το να αναζητά επειγόντως μια άλλη σχέση σαν πηγή φροντίδας και υποστήριξης, αλλά και αναπλήρωσης του “κενού” το οποίο δυσκολεύεται πολύ να αντιμετωπίσει.

8. Επιπλέον, ασχολείται έντονα και εξωπραγματικά με φόβους ότι θα το εγκαταλείψουν, ότι θα μείνει μόνο και θα πρέπει να φροντίζει (μόνο του) τον εαυτό του, συναίσθημα που ακινητοποιεί το άτομο και του προκαλεί πανικό.
 
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ & H ΛΥΣΗ
Πρόκειται για ένα άτομο που δεν μπορεί να νιώσει επαρκές, δεν μπορεί να νιώσει ότι αξίζει. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις η επαφή με έναν ψυχολόγο θα βοηθήσει πραγματικά. Για να πατήσει στα πόδια του, να πιστέψει στον εαυτό του και να χαράξει τη δική του διαδρομή στη ζωή.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Πες τη γνώμη σου

Πείτε μας...

Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
λέγεται ΤL!fe...

Check this
Me, Myshelf and I με την Κορίνα Βρούσια! Τι καλλυντικά θα βρεις στο σπίτι μιας beauty addict που αγαπά τα ταξίδια;
THIS WEEK! Τι φόρεσαν οι επώνυμες; Ψήφισε την πιο καλοντυμένη!
ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!
Χριστούγεννα ήρθαν πάλι: Κάνε ένα “δώρο” στο σπίτι σου με αυτά τα εκπληκτικά γιορτινά trends!
Top 10