Πρώτο ραντεβού: Τα μυστικά της επιτυχία – τι να πεις και τι όχι σύμφωνα με την ειδικό

Πρώτο ραντεβού, η προσμονή και ο ενθουσιασμός βρίσκονται στα ύψη ενώ ταυτόχρονα σκέφτεσαι πώς θα εντυπωσιάσεις. Κυρίως όταν πλησιάζει η μέρα αυτή, υπάρχει περίπτωση να νιώθεις περισσότερο εκνευρισμό και ένταση, κάτι που θα το χαρακτηρίζαμε φυσιολογικό λόγω του άγχους μήπως ειπωθεί κάτι λάθος ή κάτι δεν πάει καλά. Τι λέει η ψυχολόγος, Μαρίνα Μόσχα, για όλα αυτά;

Στην ουσία, στο πρώτο ραντεβού και γενικότερα στους πρώτους μήνες συνηθίζουμε να φοράμε τα καλά μας ρούχα, να «πουλάμε» την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας προσπαθώντας να εξισορροπήσουμε την αυθεντικότητα, ενώ παράλληλα βγαίνουμε για καφέ, ποτό, φαγητό, κλπ. Προσπαθούμε πιο απλά, να δείχνουμε ψύχραιμοι και πνευματώδεις, να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας ως έναν καλό σύντροφο και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνήσιες σχέσεις.

Το πρώτο ραντεβού είναι επιφορτισμένο με όλη αυτή την ένταση λόγω προσδοκιών. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο όμως ας έχουμε στο μυαλό ότι «για να πάει καλά» χρειάζεται να είμαστε αυθεντικοί, έτσι ώστε να δούμε αν μπορεί να εξελιχθεί κάτι ανάμεσά μας και αν αυτή η σύνδεση έχει δυνατότητες μακροπρόθεσμα-αν φυσικά είναι αυτό που ζητάμε. Παρόλα αυτά, καλό είναι να αποφύγουμε στο πρώτο ραντεβού να μιλήσουμε για θεματάκια ή να φερθούμε με τρόπους που πιθανά θα μας εκθέσουν και δεν θα δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Όχι στα επικριτικά σχόλια: Ποιος θέλει να τον σχολιάζουν επικριτικά και μάλιστα όταν δεν τον γνωρίζουν καλά; Κανείς φυσικά, αποφύγετε λοιπόν τα επικριτικά ή απερίσκεπτα αρνητικά σχόλια για πράγματα όπως το ντύσιμο, η επιλογή ποτού/φαγητού, η εμφάνιση, η δουλειά, κλπ. Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μερικές φορές ακόμη και τα παιχνιδιάρικα πειράγματα μπορεί να αποθαρρύνουν τον άλλο πριν γνωρίσει την αίσθηση του χιούμορ σας.

Όχι στα υπερβολικές φιλοφρονήσεις: Ασφαλώς και μπορείτε να κάνετε φιλοφρονήσεις που βοηθούν μάλιστα κάποιες φορές «να σπάσει ο πάγος» ανάμεσά σας. Όταν όμως βομβαρδίζετε τον άλλον με κομπλιμέντα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να αντιδράσει και πολύ θετικά. Όταν μάλιστα δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλον, η υπερβολή αυτή φαίνεται προσποιητή, ψεύτικη ή ακόμα και ανώριμη.

Όχι στις κακές αναφορές σε πρώην: Είναι φυσικό να αναφερθείτε σε προηγούμενες σχέσεις στο πρώτο ραντεβού και να μιλήσετε για αυτές στο πλαίσιο της κατανόησης του τι ζητάει ο καθένας, τι έχει βιώσει, τι έχει ανάγκη στην παρούσα φάση ζωής. Ωστόσο, το να κακολογείτε τον πρώην σύντροφο θεωρείται κακόγουστο και μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι δεν έχετε αποδεχτεί τον δικό σας ρόλο στην διάλυση της σχέσης. Άλλωστε, σε έναν χωρισμό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δύο.

Όχι στις πολλές πληροφορίες για προσωπικά σας θέματα: Ακόμα κι αν αισθάνεστε πολύ άνετα να συζητάτε το σεξουαλικό σας ιστορικό, το ραντεβού σας μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμο να συζητήσει για την προηγούμενη σεξουαλική σας ζωή ή να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη δική του. Μάλιστα, είναι ένας τρόπος που πιθανά θα σαμποτάρει τη σχέση καθώς μπορεί «να ανεβάσει τον πήχη» ή να δημιουργήσει ψεύτικες προσδοκίες, όπως και να αγχώσει έντονα. Μην πιέζετε τα όρια εάν το ραντεβού σας αισθάνεται άβολα με το θέμα.

Όχι σε αναφορές σε προσωπικά παρελθοντικά τραύματα: Είναι απολύτως εντάξει να κάνετε λίγο πιο σοβαρές συζητήσεις στο πρώτο ραντεβού, αλλά γενικά ο τόνος να παραμένει πιο ανάλαφρος. Η οικειότητα, όπως και η εμπιστοσύνη απαιτούν χρόνο για να αναπτυχθούν. Το γρήγορο μοίρασμα οδυνηρών εμπειριών ή ψυχικών τραυμάτων μπορεί να οδηγήσει προς αυτή την πλευρά, όχι όμως από τις πρώτες συναντήσεις. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να μοιραστούν τραυματικές εμπειρίες χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται πάντα πλήρως τη σοβαρότητα ή την ένταση αυτού που πρόκειται να μοιραστούν. Επιπλέον, δεν γνωρίζετε ακόμη το άλλο άτομο, συνεπώς δεν μπορείτε να ξέρετε και τον τρόπο που θα αντιδράσει, πώς θα αντιληφθεί αυτές τις πληροφορίες ή αν θα μοιραστεί με άλλους αυτά που εσείς του εμπιστευτήκατε. Εάν συνεχίσετε να βγαίνετε και γνωριστείτε περισσότερο, είναι πιο λογικό να αρχίσετε να ασχολείστε με πιο οικεία και προσωπικά στοιχεία.

Όχι εστίαση μόνο στον εαυτό σας: Το ραντεβού σας θέλει σίγουρα να σας γνωρίσει, αλλά θα πρέπει το ίδιο να κάνετε και εσείς μέσα από ερωτήσεις που οδηγούν σε μία φυσική ροή συνομιλίας και σας επιτρέπουν να γνωριστείτε καλύτερα.

Όχι στην υπερβολική εστίαση στις ανασφάλειες και στα αρνητικά: Τονίζοντας υπερβολικά τις ανασφάλειές σας είναι πιθανό να αναρωτηθεί ο άλλος να μην θέλει να σας συναντήσει ξανά. Κανείς άλλωστε δεν έλκεται από άτομα που μόνο αρνητικά έχουν να προβάλλουν για τον εαυτό τους, εκτός και αν νιώθει και ο ίδιος έτσι, καθώς ο αρνητισμός είναι πιο πιθανό να προσελκύσει τον αρνητισμό. Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ ελκυστική για πολλούς ανθρώπους, επομένως είναι πιο πιθανό αν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας να προσελκύσουμε ανθρώπους με αυτοπεποίθηση που θα μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Κλείσιμο: Πάντα το πρώτο ραντεβού είναι αυτό που δείχνει και στους δύο αν υπάρχουν κοινά ανάμεσά σας, αν υπάρχει χημεία, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Εάν δεν είναι θετική η εντύπωση από αυτή τη πρώτη επαφή, καλό είναι να υπάρξει και μία δεύτερη, καθώς πολλές φορές λόγω άγχους, τα πράγματα δεν πάνε ιδιαίτερα καλά. Αν παρόλα αυτά, δεν θέλετε, φροντίστε να φέρεστε ευγενικά στη διάρκεια του ραντεβού, να ευχαριστήσετε στο τέλος για την παρέα και ας μην προγραμματίσετε άλλο.

Τα πρώτα ραντεβού φυσικά θα είναι κάπως άβολα ή ακόμη και δύσκολα, οπότε μην ανησυχείτε αν αισθάνεστε εκ των προτέρων νευρικότητα ή άγχος. Αν και είναι χρήσιμο να αποφύγετε ορισμένα θέματα συζητήσεων όπως είδαμε παραπάνω, να έχετε στο μυαλό σας ότι το πιο σημαντικό είναι να είστε ο εαυτός σας και να προσπαθήσετε να γνωρίσετε το άλλο άτομο. Άλλωστε, βρίσκεται εκεί όπως και εσείς ο καθένας με τη θέλησή του και επειδή ο ένας βρήκε κάτι ενδιαφέρον στον άλλον, δώστε χώρο λοιπόν σε αυτή την αλληλεπίδραση. Ακόμα και ερωτικά αν δείτε πώς δεν βγάζει πουθενά αλλά περνάτε όμορφα, ίσως μόλις γνωρίσατε έναν καλό φίλο, γιατί όχι;

Read More

And More