Γυμναστική στην εγκυμοσύνη! Ναι ή όχι; H Μάντη Περσάκη απαντά στις δικές σου απορίες

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα μίας εγκύου είναι αν μπορεί να γυμναστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ξεκινώντας από αυτή την απορία, το κουβάρι ξετυλίγεται και “γεννιούνται” άλλες τόσες: Πόσο συχνά, με πόση ένταση, τι πρέπει να προσέχουμε και όλα τα συναφή. Εμείς καταγράψαμε τις απορίες σου και σήμερα η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Μάντη Περσάκη, απαντά. Ξεκινάμε!

⇒ Ερώτηση: Μπορούμε να γυμναζόμαστε στην εγκυμοσύνη; Αν ναι, μέχρι πότε;

⇐ Απάντηση: Αρχικά, για να μπορούμε να γυμναστούμε είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε πάρει την έγκριση του γιατρού μας. Συνήθως ο γιατρός λέει να ξεκινάμε να γυμναζόμαστε μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, κάποια γυναίκα που γυμναζόταν από πριν δεν έχει κάποιο πρόβλημα να ξεκινήσει, φυσικά με την έγκριση του γιατρού της, από την πρώτη στιγμή. Αν είμαστε υγιείς και η εγκυμοσύνη μας φυσιολογική, όπου όλα βαίνουν καλώς, τότε μπορούμε να γυμναστούμε μέχρι και την τελευταία μέρα την εγκυμοσύνης.

⇒ Ποιο είδος γυμναστικής είναι το ιδανικό και ποια πρέπει να αποφεύγουμε;

 Ιδανικό θεωρώ το Pilates γι’αυτό και το πρεσβεύω. Και η άσκηση στο νερό φυσικά έχει πολλά οφέλη, αλλά έχει και κάποιες αντενδείξεις, όσον αφορά τα μικρόβια που μπορεί να κολλήσει κάποιος. Είναι αναγκαίο να αποφεύγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πολλά σκαλιά, και έχουν κραδασμούς, απότομες κινήσεις, άλματα και επίσης καλό είναι να μην σκύβουμε.

⇒Τι πρέπει να προσέχουμε γενικότερα στη γυμναστική κατά τη διάρκεια την εγκυμοσύνης;

⇐ Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε γενικότερα ό,τι δε μας κάνει να νιώθουμε καλά και άνετα και γενικότερα ό,τι μας προκαλεί δυσφορία ή ο,τι μας προκαλεί ενοχλήσεις και πόνους. Γενικότερα είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας, να ακούμε τις συμβουλές του γιατρού μας και να κάνουμε κάτι το οποίο είναι ήπιο και θα έχει μόνο οφέλη και καθόλου αντενδείξεις. Όπως προανέφερα θεωρώ ότι το Pilates είναι ιδανικό για αυτή την περίοδο.

⇒ H γυμναστική βοηθάει με κάποιον τρόπο την εγκυμοσύνη;

⇐ Φυσικά, και η γυμναστική έχει πάρα πολλά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά, βοηθά στο να μην πάρει πολύ βάρος η γυναίκα, να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση και μια καλή ποιότητα στον ύπνο. Επίσης, ενδυναμώνοντας τον κάτω εγκάρσιο κοιλιακό η γυναίκα θα βοηθηθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης, είναι ότι ενδυναμώνοντας την αυχενική, την θωρακίκη και την οσφυική μοίρα η γυναίκα θα βοηθηθεί πολύ, ώστε να μην έχει πόνους στη μέση, στη πλάτη και στον αυχένα. Οι πόνοι αυτοί είναι πολύ συνηθισμένοι στην εγκυμοσύνη καθώς η επιβάρυνση της κοιλίας πέφτει μπροστά, κάτι που επιφέρει αλλαγές στα φορτία της σπονδυλικής στήλης. Και φυσικά δε ξεχνάμε ότι βοηθάει στο να επανέλθει πολύ γρήγορα η γυναικά μετά τη γέννα κάτι που επιδρά θετικά στη ψυχολογία της.

⇒ Πόσο καιρό μετά τη γέννηση του μωρού μπορούμε να ξεκινήσουμε γυμναστική;

Αυτό εξαρτάται απο το πώς έχουμε γεννήσει. Εάν γεννήσαμε φυσιολογικά ακόμα και στις 30 μέρες με 40, με την έγκριση του γιατρού μας, μπορούμε να γυμναστούμε. Φυσικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον ορθό κοιλιακό, καθώς έχει ατροφήσει μετά απο εννιά μήνες.  Εάν έχουμε γεννήσει με καισαρική πρέπει να μας δώσει έγκριση ο γιατρός. Σίγουρα θα χρειαστεί να περιμένουμε 40 μέρες, ίσως και 2 μήνες.

⇒ Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια την εγκυμοσύνης στη γυμναστική μας;

Πρέπει ουσιαστικά να μην αντιστεκόμαστε στην εγκυμοσύνη και στο σώμα μας εκείνη την περίοδο και φυσικά όπως προείπα το κυριότερο είναι να ακούμε το σώμα μας. Πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε δε μας κάνει να νιώθουμε άνετα και πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τις συμβουλές του γιατρού μας και τις συμβουλές του γυμναστή μας γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική

⇒ Μετά τη γέννηση του μωρού υπάρχει κάποια μορφή άσκησης που καλό είναι να αποφύγουμε;

⇐ Αυτό που πρέπει να ελέγξουμε μετά τη γέννηση του μωρού είναι εάν υπάρχει διάσταση ορθού κοιλιακού. Στην περίπτωση αυτή οι κοιλιακές ασκήσεις χαμηλής πίεσης θα βοηθήσουν στην ανάρρωση της επηρεασμένης περιοχής και στην τόνωση των κοιλιακών. Επομένως η γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό καθώς δεν πρόκειται για παραδοσιακές ασκήσεις κοιλιακών, αλλά κατά κύριο λόγο πλάγιων. Διαφορετικά μένει ένα “φούσκωμα” στον ορθό κοιλιακό, η λεγόμενη διάσταση.

⇒ Υπάρχουν ασκήσεις που καλό είναι να τις αποφεύγουμε στην εγκυμοσύνη;

⇐ Απάντηση: Καλό είναι αποφεύγουμε τους κραδασμούς, την επιβάρυνση, το σκύψιμο, γενικότερα υψηλή ένταση στην άσκηση και τα άλματα. Προσωπικά δεν προτείνω να δουλεύουμε καθόλου κοιλιακούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι μια μυϊκή ομάδα που θα ατροφήσει την περίοδο αυτή και άρα δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική χρησιμότητα.

Read More

And More